בבית המשפט העליון נקבע סופית - אדמות משותפות של חברי מושב כפר הריף יעובדו על ידי אגודת רם, שהינה אגודה של חלק מחברי המושב

בבית משפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בפני כבוד השופט א' רובינשטיין, ס' ג'ובראן, י' דנציגר. בג"ץ 633/11 ז'נו אברהם נ' רשם האגודות השיתופיות ואח'
הרקע
בין מר אברהם ז'נו לבין כפר הריף ואגודת רם נתגלע סכסוך הקשור לעיבוד קרקעות חקלאיות במושב, כאשר אגודת רם, המאגדת את מרבית חברי הכפר מעבדת את הקרקעות החקלאיות במושב במשך שנים היא. לפני מספר שנים הפסיק אברהם את חברותו באגודה, וביקש, כי קרקעות המושב יימסרו לעיבודו.
בעקבות הליכים שנקט אברהם, פרסם המושב בספטמבר 2009 "מכרז לקבלת הצעות לעיבוד לחקלאות בלבד". לאחר שהצעתה של אגודת רם הועדפה על פני הצעתו, טען אברהם, כי הצעתו הייתה טובה יותר בעבור המושב, והחלטת המושב נתקבלה תוך פגמים חמורים של ניגוד עניינים. לאור זאת, פנה אברהם לרשם האגודות השיתופיות וביקש מינוי בורר ליישב המחלוקת.
הרשם מינה בורר בסכסוך, אשר קבע שאין עילה להתערב בהחלטת כפר הריף, אך חייב את כפר הריף ואגודת רם לשאת בהוצאותיו של אברהם. על החלטת הבורר ערער אברהם לרשם, וכפר הריף ואגודת רם הגישו לרשם ערעור בעניין חיובם לישא בהוצאות הליך הבוררות.
עוזרת הרשם, עו"ד דנה ביאלר, דנה בבקשות, ובדצמבר 2010 דחתה את בקשתו של אברהם מכיוון שהחלטת הבורר הייתה תקינה, ומנגד, קיבלה את בקשת כפר הריף ואגודת רם, בקובעה כי הבורר שגה בעניין התשלומים, ואין לחייבם בהוצאות.
על החלטה זו של עוזרת הרשם, הגיש אברהם עתירה לבג"ץ, וטען, כי היא נגועה באי סבירות בוטה ומנוגדת לכללי הצדק הטבעי. מנגד טען הרשם כי אין לקבל את העתירה הן כיוון שלא נפל כל פגם בהחלטה, הן מכיוון שבג"ץ אינו משמש ערכאת ערעור הדנה בפעם שלישית באותה תובענה, ובעיקר מכיוון שבג"ץ מתערב בהחלטות הרשם בנושאים שיפוטיים רק במקרים חריגים ביותר של טעות מהותית או כאשר שיקולי צדק מחייבים זאת, ואין מקרה זה נמנה על אותם חריגים.
דיון והכרעה
בית המשפט קיבל את טענות הרשם, וקבע, כי בג"ץ לא משמש כערכאת ערעור על החלטות הרשם, והתערבותו מוגבלת למצבים של טעות מהותית או כאשר שיקולי צדק מחייבים זאת.
לאור זאת, סבר בית המשפט כי במקרה זה, לא קיימת עילה להתערבות בהחלטת עוזרת הרשם, שכן ההחלטה לא מגלה כל טעות משפטית מהותית, ולא הוכחו כל טעמים מתחום המשפט המנהלי אשר יצדיק התערבות בה.
 
סיכום:
עתירתו של אברהם נדחתה על הסף,והוא חויב לשלם הן לכפר הריף והן לאגודת רם שכר טרחת עו"ד בסך 2,500 שקלים חדשים.
בשולי הדברים קרא בית המשפט למחוקק לתקן את החוק ולאפשר ערעור על החלטות רשם האגודות השיתופיות בענייני בוררות לבתי משפט שאינם בג"ץ.
 
ניתן ב-ח' באייר התשע"א 12 במאי 2011.
 
לאתר כפר הריף

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: