ביהמ"ש העליון קבע כי מחסן למיון ושיווק ביצים אינו מהווה שימוש חקלאי בקרקע ולכן אוסר על הקמתו במושב גבעת חן

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים בענינים מינהליים בפני כב' השופט א' חיות, כב' השופט ע' פוגלמן וכב' השופט נ' סולברג. עע"ם 4487/12 אביחי סטולרו נ' הועדה המקומית לתכנון ולבניה דרום השרון
הרקע

בשנת 1994 אישרה הוועדה המקומית לתכנון ובניה דרום השרון לאגודה שיתופית אל על הריסת מבנה חממה לגידול פרחים על גבי קרקע במושב גבעת חן, ובניית מחסן ובית אריזה למיון ושיווק ביצים המיועדות למאכל על קרקע זו. יש לציין, כי הקרקע עליה מיועדת בניית המחסן הינה קרקע חקלאית אשר חלה עליה תכנית הוועדה לשמירה על קרקע חקלאית, וכי בתקנון התכנית מצוין כי על הקרקע תותר שימוש לחקלאות ומבני משק בלבד.

אביחי, המתגורר בסמוך למקרקעין עליהם רוצה האגודה לבנות את המחסן, פנה לוועדת הערר המחוזית וטען כי מחסן למיון ושיווק ביצים אינו מהווה שימוש חקלאי ולכן ההיתר אינו תואם לתכנית. וועדת הערר קיבלה את טענתו של אביחי וקבעה כי הגם שהשימוש המבוקש אינו שימוש חורג מהיתר, הוא אינו תואם לאמור בתכנית.

בעקבות החלטת וועדת הערר פנתה האגודה לבית משפט המחוזי, אשר קבע כי לא הגיוני שתכנית המתירה שימוש חקלאי תגביל את השימוש למבנים לבעלי חיים בלבד ולא תתיר שימושים חקלאיים אחרים. בנוסף, קבע ביהמ"ש המחוזי, כי פרשנות ועדת הערר אינה מתיישבת עם התכלית הראויה של התכנית לפיה יש לאפשר בנחלה עיבוד חקלאי, בניני משק חקלאי, ולהתיר מבני משק לא רק לצורך החזקת בעלי חיים. לא רק זו, פסק ביהמ"ש המחוזי, אלא שהשימוש המבוקש לעשות במקרקעין עונה להגדרת שימוש חקלאי. בעקבות החלטה זו מערערים אביחי וועדת הערר לביהמ"ש העליון.

לטענת אביחי וועדת הערר, כל שימוש אשר לא הותר במפורש בתקנון – אסור, ולכן נאסרת הקמת המחסן. בנוסף, טוענים אביחי וועדת הערר, כי ביהמ"ש המחוזי קבע כי המחסן מיועד לשימוש חקלאי על אף שאין כל קשר בין הקרקע שבה מבוקש להקים את המחסן לבין התוצרת החקלאית שתמוין ותיארז בו. לטענתם, יש לסווג את השימוש שייעשה במחסן – מיון ואריזת ביצים מיישובים שונים – כשימוש תעשייתי ולא חקלאי.

מנגד, טוענת הוועדה המקומית, כי צדק ביהמ"ש המחוזי כשהתיר את הקמת המחסן, שהרי התקנון מאפשר שימוש בקרקע לשתי מטרות, "שימוש לחקלאות" ושימוש ל"מבני משק", והקמת מחסן למיון ושיווק ביצים למאכל עונה לאחת מהגדרות אלו, אם לא לשתיהן, וכי כל עוד לא מוזכר בסעיף בתקנון כי שימוש כגון דא אסור, יש להתיר אותו. בנוסף, מציינת הוועדה המקומית, כי המחסן דרוש במישרין לייצור החקלאי מהטעם שמיון הביצים הוא חלק בלתי נפרד מתהליך ייצור הביצים, וכי ניתוק שלב הטלת הביצה משלב המיון והשיווק הוא מלאכותי, ולכן השימוש הנעשה בו הינו חקלאי.

 

דיון והכרעה

השאלה המרכזית בה דן ביהמ"ש העליון הינה - האם השימוש שמבוקש לעשות במקרקעין, קרי בניית מחסן מרכזי למיון ולשיווק ביצים למאכל שישמש משקים רבים מיישובים שונים, הוא שימוש מותר בהתאם לתכנית שחלה על המקרקעין?

ראשית, דן ביהמ"ש האם שימוש המחסן הינו בגדר "שימוש לחקלאות" או ל"מבני משק" לצרכים חקלאיים, ועומד בתנאים המצוינים בתקנון.

ביהמ"ש מסביר כי שימוש חקלאי משמעו שימוש בקרקע הדרוש במישרין לייצור חקלאי, לעיבוד חקלאי של האדמה או לגידול בעלי חיים. בנוסף, מבהיר ביהמ"ש, כי הענקת היתר בנייה למבנה רחב היקף ועתיר פעילות, חרף היעדרו של עיגון בתכנית הכולל התייחסות ברמת פירוט מתאימה, חוטאת לתכליות דיני התכנון והבנייה, לרבות עקרונות השקיפות של הליכי התכנון ושיתוף הציבור בהליכים אלה. ביהמ"ש מדגיש, כי לצורך החלטה בעניין זה, יש לבחון את אופי הפעילות בשטח והיקפה, כאשר ככל שמדובר בהיקף רחב יותר שעשויות להיות לו השלכות תכנוניות, הכף תיטה לקבוע שאין מדובר בשימוש חקלאי.

ביהמ"ש מוסיף ואומר, כי המחסן נשוא הדיון מהווה דוגמא לשינוי שחל בחקלאות המודרנית, בה שלבים שונים של הפקה, עיבוד ואריזה של תוצרת חקלאית מבוצעים במתקנים ממוכנים המיועדים לכך, בנפרד משטח המשק שבו יוצרה התוצרת. כמו כן, מבהיר ביהמ"ש, הקמת מתקן לייצור המוני בשטח חקלאי כרוכה מעצם טבעה בשינוי מהותי באופן השימוש בקרקע, ומן הראוי ששינוי מעין זה יהיה מותנה בבחינה תכנונית הולמת הנשענת על ראייה ארוכת טווח, אשר בה כלולה זכות טיעון לתושבי הסביבה שעלולים להיפגע מהשינוי.

במקרה דנן, מבהיר ביהמ"ש, מתקן לאריזת ביצים המובלות מיישובים שונים ברחבי הארץ מקיים נפח פעילות רחב במידה ניכרת מזה המקובל לצרכי המשק ואף לצרכי היישוב כולו. להמחשת העניין, מדגיש ביהמ"ש, כי במחסן אמורות להתבצע פעולות מיון ואריזה של כ-120,000 ביצים בכל שעה (כ-110 מיליון ביצים בשנה), תוך שימוש במיכון משוכלל ומתקדם. כמו כן, צפויות לפקוד את המחסן כ- 15 משאיות מדי יום. בנוסף, ציין ביהמ"ש, כי אינו רואה כל מניעה לבצע פעילות זו על קרקע אחרת, בעלת ייעוד שונה. לפיכך, פוסק ביהמ"ש העליון, כי שימוש בקרקע למחסן ביצים אינו מהווה "שימוש חקלאי" כמשמעותו בתכנית.

בהמשך, דן ביהמ"ש האם ניתן להכליל את המחסן תחת הגדרת שימוש במבני משק, ומציין, כי בשונה משימוש חקלאי הדורש שימוש במישרין לחקלאות, שימוש במבני משק אינו דורש שימוש במישרין לחקלאות, אלא די שתומך בשימוש כזה. בנוסף, מבהיר ביהמ"ש, כי בכדי שתתקיים הגדרת השימוש למבני משק יש לוודא כי גודלו של המבנה אינו פוגע ברצף השטחים הפתוחים ובאופי היישוב הכפרי, וכי היקף ואופי הפעילות אינו משנה מהותית את אופי השימוש בקרקע.

במקרה דנן, קובע ביהמ"ש, מדובר במחסן למיון ביצים שנועד לקיים פעילות רחבת היקף, אשר אינה קשורה להפקת התוצרת החקלאית המופקת ביישוב שבו המחסן נמצא, וזו פעילות אשר משנה באופן מהותי את אופי השימוש בקרקע, ואינה באה בגדר שימוש למבני משק.

 
סיכום

ביהמ"ש מקבל את הערעור וקובע כי הקמת מחסן למיון ביצים אינה נכנסת להגדרת שימוש חקלאי או מבנה משק.

בנוסף, פוסק ביהמ"ש, כי אגודת אל על והוועדה המקומית ישלמו 20,000 ₪ שכ"ט לאביחי ולוועדת הערר.

ניתן ב- ‏ה' בחשון התשע"ד, 9.10.2013.

לאתר מושב גבעת חן

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: