בפסק דין חדש מכריז בית המשפט העליון – יש להחמיר עם מציעים במכרז

עע

" מגיש הצעה המדקדק בתנאי מכרז ראוי שייצא נשכר,

והמחמיר עם שאינו מדקדק בהם- תבוא עליו הברכה "

 

בפסק דין מאלף שניתן בתאריך 27.2.2006 על ידי בית המשפט העליון קבע בית המשפט חובת החמרה והקפדה יתרה עם מציעים במכרזים (עע"ם 6090/05 ו-6130/05 מ.ג.ע.ר – מרכז גבייה ממוחשבת בע"מ נ' מי נתניה (2003) בע"מ ואח'). בשנים האחרונות ניכרת בפסיקת בית המשפט העליון מגמה ההולכת ומחמירה  עם הצעות שאינן מקיימות בדייקנות מרבית את הוראות המכרז ורואה חובה לפסול הצעות אלה.

בית המשפט העליון כמו גם בתי המשפט לעניינים מנהליים, קבעו בשורה ארוכה של פסקי דין כי פגם בערבות הינו פגם אובייקטיבי שתוצאתו אחת היא - פסילת ההצעה שנפל בה הפגם. בית המשפט העליון הוסיף וקבע, כי תום ליבו של המציע שבהצעתו נפל פגם כאמור, לא יעלה ולא יוריד לעניין פסילתה של הצעתו אלא במקרים נדירים, קיצוניים, וחריגים שבחריגים. כבר לפני כשנה ניתן פסק דינו של בית המשפט העליון (עע"ם 10064/04 מרגלית ש.א. רכב בע"מ נ' מדינת ישראל) המיישם מדיניות מחמירה בכל הקשור לניסיונות "להכשיר בדיעבד" פגמים מהותיים שנפלו בהצעת המציע, בעיקר ביחס לערבות בנקאית.

עתה מוסיף בית המשפט העליון נדבך נוסף להלכה המתגבשת בפסק דין נוסף, בו הוא מביע (כב' השופטת מרים נאור) עמדה נחרצת ביחס לסוגית הפגמים בערבות הבנקאית ומוסיף כי הלקח מפרשה זו ומההתדיינות הסבוכה בסוגיית הפגמים בערבות הוא, שעל המציעים, הבנקים, וועדת המכרזים להקפיד על דרישות הערבות שבמכרז הקפדה יתרה. כבוד השופט א. רובינשטיין מוסיף כי הקפדה יתרה צריכה שתחול לא רק על ענייני ערבות בלבד, אלא על כל תנאי מתנאי המכרז - "ככל שיוותר כר מועט יותר ל"פרשנות יצירתית" של תנאי המכרז, כך ייטב לשוויון, להגינות ולעשיית צדק עם כולי עלמא". הציטוט המופיע בכותרת חוות דעת זו, שנלקח מתוך דבריו של כב' השופט א. רובינשטיין בפסק הדין, מסכם לטעמנו את מגמת ההחמרה ביחס לפגמים בערבות בפרט, ומשקף את גישתו הקפדנית של בית המשפט בענייני מכרזים, בכלל. פסק הדין החדש הינו בעל חשיבות לא רק לצדדים להליך המשפטי, אלא לכל העוסקים בענייני מכרזים – קבלנים המשתתפים במכרזים וועדות המכרזים ברשויות המקומיות.

על מגישי ההצעות במכרזים לבדוק בשבע עיניים אם מילאו אחד לאחד את התנאים למיניהם, ובבוא ועדת המכרזים לדון בהם, טוב תעשינה באם גישתן תהא קפדנית ומחמירה. מקום שהצעה תיפסל בשל החמרה, יהיו הסיכויים להפוך החלטת פסילה שכזו קלושים ביותר.

 

 

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: