האם בני הזוג זכאים להשבת כספם לאחר שוועדת הקבלה של כפר קיש החליטה לדחות את קבלתם ליישוב?

בבית המשפט השלום בהרצליה בפני כבוד השופטת אירית מני-גור. ת"א 1481-12-07 אורן ואח' נ' הלה הנדסה בניה וייזום (1998) בע"מ
הרקע
בני הזוג נורית ועדי אורן ביקשו להעתיק מגוריהם לכפר קיש. על מנת לעשות כן, התקשרו בני הזוג עם חברת הלה הנדסה, שיזמה וניהלה פרויקט הרחבה של כפר קיש ע"י צירוף משפחות צעירות.
אין מחלוקת בין הצדדים כי בשלהי חודש מרץ 2007, חתמו בני הזוג על טופס הרשמה לפרויקט, ובמעמד החתימה שילמו מקדמה בסך 6,000 שקלים חדשים. כחודשיים מאוחר יותר, הושלמה ההרשמה, ובני הזוג חתמו על שלושה הסכמים משולבים:
א.      הסכם לפיתוח פנים המגרש אשר יירכש ממנהל מקרקעי ישראל.
ב.      הסכם לביצוע תשתיות ציבוריות
ג.       הסכם לבניית בית על המגרש
על פי שלבי הקליטה ביישוב, שלב ג' הינו שלב הקליטה לאחר חתימת ההסכמים, ולצורך כך, יש לעבור בדיקה גרפולוגית וראיון בפני ועדת קבלה של היישוב. רק לאחר מכן יש להתקדם לשלב ד', בו אמורים לחתום על הסכם רכישה עם המינהל ביחס למגרש המיועד.
בני הזוג טוענים כי עוד בטרם נסתיים שלב ג' ואושרה קבלתם ליישוב, הניעה החברה את שלב ד', ובני הזוג חתמו על הסכם עם המינהל ושילמו את דמי ההיוון, ורק לאחר מכן, מזכירות ועד הכפר הודיעה להם כי בקשתם להיקלט ביישוב נדחתה.
תביעתם של בני הזוג היא שאישור מועמדותם ע"י ועדת הקבלה מהווה תנאי מתלה, שבהיעדרו ההסכמים יהיו מבוטלים, דבר הגורר גם השבה מלאה של כל הסכומים ששילמו. לפיכך, מטרת התביעה היא כפולה. ראשית, סעד הצהרתי על פיו ההסכמים בין הצדדים מבוטלים, ושנית, סעד כספי המורה על השבת הכספים ששולמו על ידם, בתוספת פיצוי על עוגמת נפש והוצאות.
במקביל, ולאחר תלונת החברה, בוטל ההסכם בין בני הזוג לבין המינהל, והכספים ששולמו למינהל הושבו לבני הזוג.
החברה טוענת מנגד, כי תביעת בני הזוג היא בחוסר תום לב, שכן הקדמת שלב ד' וחתימה על הסכם עם המינהל נעשתה על דעתם וברצונם. יותר מכך, בני הזוג ביקשו מהחברה לסייע בנושא אי קבלתם ליישוב, ואכן לאחר טיפול בנושא, וכחודשיים לאחר הגשת התביעה, נאות ועד היישוב לקבל את בני הזוג לכפר.
טענה נוספת של החברה היא כי בני הזוג היו יכולים, והיו צריכים, להקטין את נזקיהם, בין אם על ידי הגשת ערעור לועדה, ובין אם על ידי מכירת זכויותיהם במגרש לצד' ג' אשר היה בא בנעליהם, שכן לטענת החברה, עבודות התשתיות הציבוריות ופיתוח פנים המגרש הושלמו, וכל העבודה ירדה לטימיון. לאור זאת, מבקשת החברה לקזז מכל החזר את סכום עלויות העבודה בפיתוח המגרש.
 
דיון והכרעה
בית המשפט בחן ומצא כי בין הצדדים הוסכם מפורשות על מנגנון שיפעל במקרה של אי קבלת בני הזוג לכפר. בסעיף נאמר, כי במצב דברים זה, ההסכם יהיה מבוטל, והחברה תשיב את הסכומים ששולמו לה תוך 30 יום ממועד קבלת ההחלטה, מבלי שלצדדים תהיה טענה כלשהי אחד כלפי השני. כמו כן, ברור כי לפי ההסכמים, ידעו שני הצדדים שרק לאחר קבלת אישור על השליטה ביישוב בני זוג יופנו לחתום על הסכם פיתוח עם המינהל.
בית המשפט קבע כי פזיזותה של החברה היא האחראית לחתימה המוקדמת עם המינהל, ואין מקום לטענות על חוסר תום לב מצד בני הזוג. הצדדים ראו בהליך הקבלה שלב פורמאלי בלבד, אך האחריות על כך מוטלת על כתפי החברה, שכן היא זו שניהלה את כל שלבי הרכישה, והיא שהפעילה את בני הזוג אשר פעלו על סמך הוראותיה.
אף טענת החברה כי בני הזוג לא עשו די על מנת להקטין את נזקיהם נדחתה על ידי בית המשפט. זאת, מכיוון שכלל לא הוכח כי אפשרות להגשת ערעור הובאה בפני בני הזוג.
בית המשפט סבר כי ההודעה המתקנת, לפיה בני הזוג התקבלו ליישוב, היא תיקון מועט מדי ומאוחר מדי, שאיננו יכול להחשב כאילו קוים התנאי המתלה המצריך אישור מועמדותם של בני הזוג בידי וועדת הקבלה של היישוב. ראשית, ההודעה ניתנה רק חמישה חודשים וחצי לאחר הודעת הסירוב, ולאחר שבני הזוג כבר הגישו את תביעתם. שנית, ההודעה לא נתקבלה מוועדת הקבלה אלא ועד היישוב רצה להסדיר את התסבוכת הכספית אליה נקלעה החברה. לאור זאת, החלטת בני הזוג שלא לקבל את ההודעה המתקנת בדין יסודה.
על פי ההסכם, היה על החברה להשיב את הכספים ששולמו על ידי בני הזוג תוך 30 ימים מקבלת הודעת הסירוב של וועדת הקבלה, אך חרף העובדה שתקופה זו חלפה, הכספים טרם שולמו. טענות החברה, כאילו סוכם בין הצדדים בעל פה כי החברה תגיש ערעור לוועדה לא נתמכו במסמכים, ונדחו על ידי בית המשפט.
אף טענות החברה, כי יש לקזז מהכספים ששולמו על ידי בני הזוג, נדחתה. ראשית, מכיוון שבהסכם נאמר מפורשות כי בני הזוג יהיו זכאים להשבה של כל הכספים במלואם. שנית, ייתכן והשקעות החברה בקרקע לא ירדו לטימיון שכן ישולמו על ידי רוכש חדש. שלישית, לא הובאו ראיות על עבודות שבוצעו בפועל. ורביעית, כל ההוצאות הכספיות נגרמו עקב פזיזותה של החברה, בכך שהקדימה את ביצוע שלבים ד' ו- ה', עוד טרם נתקבלה הסכמת וועדת הקבלה והושלם שלב ג'.
 
סיכום:
בהסכם בין הצדדים נאמר מפורשות כי הסכמת וועדת הקבלה של היישוב היא תנאי מתלה, בלעדיו אין תוקף להסכם בין הצדדים. מכיוון שועדת הקבלה סירבה לצירוף בני הזוג, התנאי לא קויים, וההודעה המתקנת של ועד היישוב לא "מרפאת" את הפגם.
לאור זאת, ההסכמים לא נכנסו לתוקף, ויש לבטלם ולהורות על השבה מלאה של כל הכספים ששולמו על ידי בני הזוג לחברה, כפי שמפורט בהסכם בין הצדדים. הסכום המדובר הוא בסך של כ-358,000 שקלים חדשים, כולל ריבית והצמדה מיום הגשת התביעה ועד התשלום בפועל.
בנוסף, חויבה החברה בהחזר הוצאות האגרה והוצאות העדים, וכן בתשלום הוצאות משפט בסך 40,000 שקלים חדשים.
 
ניתן ב- י"א אדר ב תשע"א, 17 מרץ 2011, בהעדר הצדדים.
 
לאתר כפר קיש

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: