האם בעל חוב ארנונה זכאי לקזז מן החוב כספים אשר חייבת לו הרשות המקומית?

בית המשפט השלום בחיפה, בפני כבוד השופט יואב פרידמן. ת"א 46512-01-14 אבתיסאם זאהר נ' מועצה מקומית עיספייא
הרקע

אבתיסאם זאהר ובעלה הנם בעלי הזכויות בדירה בתחום שיפוטה של המועצה המקומית עיספייא, ובספרי המועצה נרשם לזאהר חוב של 4,162 ₪ ועוד ריבית בסך 970 ₪: מתוך סכום הקרן המצטבר 1825 ₪ בגין מים, והיתרה בגין ארנונה והוצאות גביה שונות לרבות "מסים".

 

לטענת זאהר, חוב המים שנוי במחלוקת לאור העובדה שנקבע בהערכה, בשל תקלה במד המים, וכי סוכם בזמנו עם מנהל מח' המים שהחיוב בהערכה יהא לפי שעור הצריכה עובר לקלקולו הנמשך של מד המים, והצריכה הממוצעת לאחר התקנת המד החדש. אולם המועצה לא עמדה בסיכום.

 

עוד טוענת זאהר, כי המועצה חבה לה שכ"ט עו"ד, וחוב נוסף בשל שירותי הסעדה שסיפקה לה, הכל בסך מצטבר של 11,008 ₪, שאושר על ידי הגזברית לשעבר, ומבוקש לקזזו כנגד כל חוב. אלא שלדברי הגזברית , קבלה היא הנחיה מראש המועצה לא לזכות חשבון הנישום, ורק בנובמבר 2013 זוכה החשבון בסך חלקי של 6,960 ₪.

 

וכן נטען, כי סכום הקרן שחבה המועצה לבעלה מזה שנים מספר, הנו יותר מ 15,000 ₪, אך בשל יריבות עם ראש המועצה, מסרב האחרון לשחרר הכסף.

לפיכך, מבקשת זאהר להסיר את העיקול שהוטל על חשבונה בשני בנקים, בסך 10,033 ₪ ולקזז מן החובות האמורים את הסכומים אותם חייבת לה המועצה, לטענתה.

 

דיון והכרעה

ראשית, התייחס ביהמ"ש לטענת הקיזוז בשל חוב של המועצה כלפי הבעל; ביהמ"ש קבע כי החוב המיוחס למועצה הוא ללקוחות של הבעל, ומשכך אין זכאית זאהר לקיזוזו מן חוב הארנונה של הזוג למועצה.

שנית, באשר לטענת זאהר כי הייתה תקלה במד המים, קבע ביהמ"ש כי אכן אין זה מתקבל על הדעת שרשות מקומית, בנסיבות אלה בהן הומחש בפועל קלקול של המד לתקופה ארוכה, לא תתיימר לבאר בצורה מסודרת את אומדן החוב ותסתפק בהפניה לתדפיסים בהן מופיעות שורות אחרונות של חוב מים המבוסס על אותו אומדן. על כן, קבע ביהמ"ש כי יש להעמיד את חוב המים בסך 1508 ₪, ולהפחית מן החוב בגין הנכס כל יתרה עודפת של חוב מים הרשום אצל המועצה.

 

שלישית, ציין ביהמ"ש כי לזאהר טענת קיזוז נוספת, ולטענתה חייבת המועצה לזוג עבור שירותי קייטרינג, ומאחר והמועצה לא התייחסה לטענה זו לגופה, הרי שדינה להתקבל, ונקבע כי יש לקזז מן חוב הארנונה סך של 3,600 ₪.

 

ביהמ"ש מציין כי אמנם קיימת עמדה לפיה לא ניתן לקזז מחוב ארנונה סכומים אותם חייבת הרשות לנישום, אך קיימת עמדה אחרת לפיה, כאשר פתוחה הדרך לנישום לתבוע הרשות בגין כל חוב תקף שלא התיישן, וכל עוד לא ניתנה הלכה, ולא נחקק חוק האוסר ספציפית על קיזוז ארנונה, נראה שהדין המצוי הוא אכן זה המאפשר לקזז אף חיובי ארנונה.

 
סיכום

ביהמ"ש קבע והצהיר כי זאהר זכאית להפחתת חוב המים ולקיזוז מן חוב הארנונה.

לאור התוצאה "המעורבת" ביחס לטענות הקיזוז של זאהר, לא נעשה צו להוצאות.

כמו כן, הוסיף ביהמ"ש כי מן הראוי לאור הסכומים הלא גבוהים, שב"כ הצדדים יעשו מאמץ ויידברו ביניהם בניסיון להגיע לפסיקתא מוסכמת שתחסל המחלוקת.

 
5129371

54678313ניתן ביום, ו' טבת תשע"ה, 28 דצמבר 2014, בהעדר הצדדים.     

 

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: