האם יכיר רשם האגודות השיתופיות ברישומם של המשיבים בפנקס החברים של מושב זרועה?

תיק מס' 1323/527/08 זרועה - מושב עובדים להתיישבות שיתופית בע''מ נ' שמואל ושרית אלבז ואח'

 

בפני עוזר רשם האגודות השיתופיות                                תיק מס' 1323/527/08

 

 

בעניין:

 

זרועה - מושב עובדים להתיישבות שיתופית בע''מ

ע"י ב"כ עוה"ד בועז עמיר

משק 14, מושב ערוגות 79864

טלפון: 054-6658801 ; פקס: 08-8504092

יחיא פלס

 

המערערים;

 

- נ ג ד -

 

שמואל ושרית אלבז

משה וציפורה אלבז

שלמה ואליזבט פלס

שלושתם ע"י ב"כ עוה"ד אליהו שגב

רח' וייסגל 2 (פארק המדע) רחובות 76326

טלפון: 08-9477125 ; פקס: 08-9477120

רזיאל חג'בי

                                                                                                                       המשיבים;

 

 

החלטה

 

עסקינן בערעור על דו"ח חקירה, לעדכון פנקס חברים של מושב זרועה.

 

עיקרי העובדות שלעניין:

 

המערער 2 הינו יו"ר ועדת ביקורת במושב זרועה (המערערת 1).  המערער 2 פנה אל משרד רשם האגודות, בטענה כי מספר חברי אגודה אינם ממלאים את התנאים הנדרשים, בכדי להיחשב כחברים במושב.

 

בעקבות פנייה זו, ביום 12.11.2006 מינה מר אילן רונן, מנהל הפיקוח באגף לאיגוד שיתופי, את מר משה יהודה (להלן: החוקר) כדי לחקור ולבדוק את סוגיית חברותם של תושבי המושב, בכדי לעדכן את פנקס החברים בהתאם לממצאים שיונחו בפניו. חקירה שכזו מתקיימת בהתאם לסעיף 43 לפקודת האגודות השיתופיות.

 

בתאריך 7.9.2008 הוציא החוקר תחת ידו את הדוח, ולפיו, המליץ על 84 מתושבי המושב להירשם כחברים בפנקס האגודה. בין אנשים אלה, נמצאים המשיבים 1-4 אשר מתגוררים במושב. המשיבים 1 מתגוררים במשק מס 11; המשיבים 2 במשק 24; המשיבים 3 במשק 23; והמשיב 4 במשק 21;.

 

נוכח המלצה זו של החוקר מתקיים הערעור שבפניי.

 

עיקרי טענות המערערים:

 

המערערת 1 טוענת נגד המלצתו של החוקר בעניין המשיבים 1-3. ראשית לגבי המשיבים 1 ו-2 טוענת המערערת כי ההמלצה לקבלם, נוגדת את תקנון האגודה ותקנות האגודות השיתופיות לעניין קבלת חברים. כאשר בהתאם לתקנות אלו, החלטת ועד ההנהלה לקבל חבר, לא תהיה מוחלטת אלא אם כן אושרה על ידי האסיפה הכללית, ברוב של שני שלישים מן החברים הנוכחים באסיפה. לדעת המערערת, תנאי זה לא התקיים לגבי המשיבים ומשכך אין לראות בהם כחברים.

 

לדעת המערערת אילו היה ניתן לקיים אסיפה כללית, והיה סירוב לקבלם, או אז היה מקום להגיע לדיון בבקשה של המשיבים. אך משלא נתקיימה כלל אסיפה כללית מכיוון ולא ניתן היה לכנס אסיפה כללית שתידון בעניין המשיבים, הרי שאין לקבל את המלצת החוקר.

 

לעניין המשיבים 3 כאשר המליץ החוקר לקבלם לחברות כבנים ממשיכים, טענת המערערת כי החלטה זו תמוהה, מכיוון ובדיון שקיים החוקר עם הנהלת האגודה וב"כ, סוכם כי כל הבנים הממשיכים שאינם מתגוררים במושב ייגרעו מרשימת החברים, ועל כן תמוה מדוע לא נהג החוקר כך לעניין המשיבים 3 בהיותם עונים להגדרה זו.

 

המערער 2 טוען כנגד המלצתו של החוקר לעניין המשיב 4. לדידו, אין לראות במשיב 4 כחבר מכיוון שאמנם רכש הוא משק בתחומי המושב, אך אינו מתגורר בו כלל עד עצם היום הזה. לדעת המערער 2 אין זה מקובל שאדם שאינו גר במושב יקבל החלטות או זכות הצבעה במושב.

 

עיקר טיעונים המשיבים:

 

המשיבים 1-3 טוענים כי הערעור בעניינם נבע משיקולים זרים. לטענתם, ערעור זה הינו דרך נוספת בסכסוך שנתגלע בין האגודה למשפחת אלבז (המשיבים). הסכסוך מקורו במבנה בית כנסת נטוש של האגודה, שנמסר למשפחת אלבז המורחבת באישור האסיפה הכללית. כך טוענים המשיבים, כי האגודה מנסה כל אשר לאל ידה לסכל את חברותם באגודה.

 

המשיבים סוקרים את ההיסטוריה שלהם באגודה (יובא להלן) ולטענתם, מתקיימים בהם כל הכללים הנדרשים בכדי להיות כחברים באגודה. לטענתם, מעת שרכשו את המשק יש לראות בהם כחברים בהתאם להחלטת האסיפה הכללית שנתקיימה בשנת 1999 ושנותרה בעינה עד היום, והקובעת כי כל רוכשי המשקים (ובכללם המשיבים) יתקבלו כחברים באגודה.

 

לטענת המשיבים, האגודה ראתה בהם מאז ומתמיד כחברים, ומשכך יש לדחות את טענת המערערת 1 כי אין לראות בהם כחברים כל עוד לא יתקבלו באמצעות האסיפה הכללית, שהרי לפי תקנה 2א' לתקנות האגודות השיתופיות (חברות) התשל"ג-1973 יראו באדם כחבר האגודה, במידה וההתנהגות בין האדם לאגודה הינה התנהגות המעידה על חברות.

 

לעניין המשיבים 3 הרי שמדובר בבן ממשיך וחרף שהמשיבים טרם עברו להתגורר דרך קבע במושב, הרי שהדבר נבע מהצורך להכשיר עצמם למגורים בחלקה של אם המשיב 3. כן טוען המשיב 3 כי הינו מנהל את עסקיו במושב המצוי במשק אימו ומעבד את האדמות החקלאיות של משק אימו מזה מספר שנים.

דיון והחלטה:

 

ראשית, לצורך דיון בטענותיהם של המערערים ותגובת המשיבים, חובה עליי להביא את סיפור העובדות ויחסי הגומלין שנתקיימו בין השניים בכדי ללמוד עם מי הצדק. לשם כך אשתמש בנסיבות העניין בדברי החוקר, אשר חקר, בדק ולמד לעומק את מסכת האירועים בעניין.

 

לעניין המשיבים 1: כאמור, מר שמואל אלבז, הינו בנם של מייסדי המושב, נולד וגדל במושב ובשלהי שנת 2005, רכש את משק מס' 11. עם רכישת המשק, שיפץ את בית המגורים שבו ועבר להתגורר בו עם  רעייתו שרית וששת ילדיהם. קודם לרכישת המשק, התגוררה המשפחה בבית שבנו בהרחבת המושב.

 

על פי העדויות המגובות במסמכים, שמסר המשיב 1 לחוקר, נראה כי, ביום  14.12.2005, אישר ועד ההנהלה את העברת הזכויות במשק והחליט כך:

                                    "לקבל  את  ה"ה  שמואל ושרית אלבז כחברי המושב במשק   מס'  11". 

ביום  30.5.2006, הודיעה תנועת אגוד מושבי הפועמ"ז לסוכנות היהודית, כי
התנועה מאשרת את קבלת החברים שמואל ושרית אלבז, למשק מס'  11 במושב זרועה. פחות מחודש לאחר מכן, הודיעה  הסוכנות  היהודית  למינהל  מקרקעי  ישראל, על העברת נחלה מס' 11 למשיבים 1.

 

ביום 8.8.2006, הודיע מינהל מקרקעי ישראל על ביצוע העברת הזכויות במשק מס'  11  על-שם המשיבים.

 

לטענת המשיבים 1 כשהתקבלו לחברות ע"י ועד המושב, בהחלטתו מיום  14.12.2005, היה ברור לכולם  במושב, כולל הועד, כי בכך הושלמו כל ההליכים לקבלתם כחברי האגודה, לכל דבר וענין. בהתאם להחלטת האסיפה הכללית מיום  14.8.1999, לגבי "קבלת חברים חדשים" ולגבי סעיף זה שנכלל בסדר יום  האסיפה האמורה, שבו הוחלט: 

 

                        "הוחלט לאשר את רוכשי המשקים החדשים במושב זרועה           כחברי מושב, בתנאי                  שעם  גמר הבנייה  וחיבור חשמל  ע"י  חברת החשמל יאושרו אוטומטית כחבר                       מושב."

 

על פי עדויות המשיבים 1 ושלא נסתרו על ידי המערערים, הרי שמעת קבלתם לחברים ביום 14.12.2005 חתמה האגודה על כל המסמכים הקשורים להעברת הזכויות  במשק  על-שמם  ונהגו בהם כחברים לכל דבר ועניין. מהחומר שהוצג בפני החוקר ובפניי, הוכח כי המשיבים גם קיבלו את חלקם ברווחים המשותפים של המושב ונוהל עבורם כרטיס חו"ז, המעיד על היות המשיבים כחברים באגודה.

 

טענותיה של המערערת לעניין המשיבים, נדחו בצדק על ידי החוקר בהאי לישנא:

עפ"י ממצאי החקירה, מדובר בבן המושב שעוד קודם לרכישת משקו, בנה בית בהרחבת המושב והתגורר בו עם משפחתו.

בני הזוג התקבלו לחברות ע"י הועד ביום 14.12.05 והזכויות במשק הועברו על שמם בסוכנות ובמינהל מקרקעי ישראל, בסמוך לאחר מכן.

טענת בני הזוג לפיה לא נדרשו וממילא לא הובאו לאישור אסיפה כללית נוספת, משום שבאגודה נסמכו על החלטת האסיפה הכללית מיום 14.8.99, בכל הקשור לקבלת בני המושב כחברים חדשים, תואמת את התנהלות האגודה כלפיהם בפועל, הן בחתימת האגודה על המסמכים להעברת המשק על שמם, הן באי הבאתם לאישור אסיפה כללית נוספת משך כל השנים שחלפו והן בהתייחסות אליהם כחברים בזכויות וחובות.

פרשנות הועד להחלטת האסיפה האמורה שלפיה האסיפה נתכוונה לבני מייסדי המושב שלהם הוקצו משקים במסגרת ההרחבה המשקית, לא תואמת כלל וכלל את נוסח ההחלטה האמורה ולמעשה, אין כל איזכור בהחלטה שיכול להוות בסיס לפרשנות זו.

ועולה התמיהה על עצם הפרשנות הנ"ל, האם מה שטוב לבן מושב שהוקצתה לו נחלה, לא טוב לבן מושב שרכש נחלה במיטב כספו?

ויתרה מכך, האם חתימת האגודה על המסמכים לאישור העברת הזכויות במשק, צריכה להיעשות לפני שרוכש המשק מאושר כחבר ע"י האסיפה הכללית. ומה אם לא יאושר ע"י האסיפה הכללית, לאחר שהזכויות במשק הועבר כבר על שמו והוא גר במושב דרך קבע עם משפחתו?

מצב שכזה אינו מתקבל על הדעת ואין לאפשר אותו בשום אופן, מבחינת האגודה ובעל המשק גם יחד.

החברות באגודה אינה חברות במועדון אקסלוסיבי שנועד לבטא סטטוס חברתי.

מי שהינו בעל משק שרשום על שמו במינהל והוא מתגורר דרך קבע במושב עם רעייתו וששת ילדיו, זכאי להיות חבר אגודה ולהשפיע במסגרת זאת על פעילותה והתנהלותה של האגודה." (ההדגשות במקור ט.ב.א)

 

הנה כי כן, דבריו של החוקר הינם מילים כדורבנות ודעתי היא כי המשיבים 1 קיימו לעילא ולעילא את התנאים הנדרשים להכיר בהם כחברים. תמוה לי כיצד מרהיבה עוז האגודה לטעון, כי בעובדה שלא קוימה אסיפה כללית מיוחדת שתאשר את חברותם, הרי שאין לראות במשיבים כחברים, שעה שישנה החלטה ברורה של האסיפה הכללית המסמיכה את ועד האגודה לקבל כחברים את רוכשי המשקים במושב.

 

לעניין המשיבים 2: מר משה אלבז, הינו אחיו של המשיב 1 ואף הוא רכש את משק מס'  24 ועבר להתגורר בו עם משפחתו. המשיבים 2 תקפו את דבריה של המערערת 1 בכך שלא התכנסה אסיפה כללית מיוחדת שתאשר את חברותם. לדעתם, אין צורך באסיפה כללית מיוחדת ודי להם להסתמך על האסיפה מיום 14.8.1999.

 

מחובתי להביא את דברי החוקר שדחה מכל וכל את טענות המערערת וקיבל באופן גורף את דברי המשיבים 2. וכך דבריו של החוקר:

בדומה לאחיו שמואל שענינו הובא לעיל, גם משה הינו בן למייסדי המושב שנולד וגדל במושב ובתחילת שנת 2006 רכש את משק מס' 24 ועבר להתגורר בו ביחד עם משפחתו.

 

בני הזוג התקבלו לחברות ע"י הועד ביום 23/2/06 ובגלל שהשתהו בטיפולם בהעברת הזכויות על-שמם במינהל, נקלעו לנבכי הסיכסוך שהתגלע בין הועד שהתחלף לבין משפחתם המורחבת.
הגם שבני הזוג נסמכו על החלטת האסיפה הכללית מיום 14/8/99 שבהתניותיה עמדו אחת לאחת, פעלו מתוך תמימות ובעיקר מתוך רצון לסיים את הטיפול בהעברת הזכויות במשק על-שמם ובמסגרת זאת, הגישו בקשות חוזרות ונישנות לועד להביאם לאישור האסיפה הכללית כחברים.


הזכויות  במשק  נרשמו על-שמם במינהל  מקרקעי  ישראל ביום  10/7/07, זאת לאחר  שאולצו למלא  שורה של התניות  שהציב  להם הועד, טרם שניאות לחתום על המסמכים להעברת המשק על-שמם.

באף אחת  מההתניות הנ"ל, לא  נכללה הדרישה  שבני  הזוג יעמדו לאישור האסיפה הכללית כחברים ולמעשה, כל ההתניות נסובו בהקשר עקיף או ישיר לנושא השימוש במבנה בית הכנסת, העומד במוקד הסיכסוך שבין הועד למשפחת אלבז המורחבת.


תגובת הועד לטענות שהעלו בני הזוג אלבז, לפיה הועד היה מנוע מלכנס את האסיפה הכללית, כל עוד לא נסתיימה החקירה לעדכון פנקס החברים, לוקה בחוסר תום לב קיצוני ומעוררת דאגה רבה בכל הקשור למהימנות הדברים במישור העקרוני.


למן קבלת בני הזוג כחברים ע"י הועד ביום 23/2/06 ועד לפתיחת החקירה ביום 12/11/06, חלפה תקופה לא קצרה שבמהלכה לא  נדרשו כלל לעמוד בפני האסיפה הכללית וממילא גם לא הובאו בפני האסיפות שכונסו במהלך תקופה זו.


ומשנפתחה החקירה, כבר בסמוך לפתיחתה, פנו היועמ"ש והמזכיר של האגודה, שניהם יחד ובנפרד למשרדו של ה-ח"מ (החוקר - ט.ב.א) וביקשו לברר האם ניתן לכנס את האסיפה הכללית בנסיבות בהן מתקיימת החקירה לעדכון החברים וכבר אז, הובהר להם כי מדובר בחקירה שעניינה בחברים שאינם מתגוררים במושב דרך קבע ולפיכך, ניתן לכנס את האסיפה הכללית, בהתאם לרשימת החברים הקיימת.


העובדה שבמהלך החקירה כונסה האסיפה הכללית מספר פעמים, בשלל נושאים כגון: בחירת הנציג למימי הנגב, מניות תנובה ועוד, די בה לבדה לסתום את הגולל על התירוץ הלקוי והרופף של הועד.


לסיכום: כמו במקרה של אחיו שמואל, המדובר בבן מושב שכל חייו התנהלו במושב ובנסיבות הקיימות, הינו בעל משק שרשום על-שמו במינהל והוא מתגורר דרך קבע במושב ביחד עם משפחתו.


בני הזוג נושאים בכל החובות ומקבלים את כל הזכויות מעצם היותם בעלי נחלה במושב, למן היום שנתקבלו כחברים ע"י הועד בתאריך 23/2/06.


לנוכח השתלשלות הדברים בענינם, אין כיום כל טעם בהבאתם לאישור האסיפה  וניתן לראותם כמי שמילאו אחר ההתניות של האסיפה הכללית מיום 14/8/99 ולפיכך היא חלה עליהם, כפי שהיא חלה על בני המושב האחרים שרכשו/קיבלו משקים.


למעשה, ועד ההנהלה הוא זה שהפר את הוראות תקנון האגודה ולא כינס את האסיפה הכללית בענינם משך תקופה ארוכה של למעלה מ-3.5 שנים.                                     


במצב הדברים הקיים, כינוס האסיפה הכללית עשוי להצמיח נזק רב מהתועלת הצפוייה שכן, באם יתקבלו כחברים, ניחא, אך מה באם לא יתקבלו (אפשרות סבירה בנסיבות הסיכסוך הקיים), האם ניתן למנוע מבעל נחלה שגר דרך קבע במושב, את הזכות להשפיע, לבחור ולהיבחר. מצב שכזה אינו רצוי לאגודה ולחבר גם-יחד ואין לאפשר אותו מלכתחילה. (ההדגשות במקור - ט.ב.א)

 

צא ולמד כי גם בעניין המשיבים 2, אישר ועד ההנהלה ביום 23.2.2006 את העברת הזכויות במשק והחליט לקבלם כחברים במושב במשק מס' 24. כך שהעובדות בין המשיבים 1 ו-2 זהות עד כדי דמיון מוחלט. משעה שקבעתי כי יש לראות במשיבים 1 כחברים, הוא הדין אף לגבי המשיבים 2.

 

לא זו בלבד אלא שחש אני למחות בפני המערערת 1 כיצד יכולה לטעון בפניי, כי נמנע ממנה לכנס אסיפה כללית כל עוד לא תסתיים החקירה, שעה שהחוקר מציין במפורש ואף הוצג בפניי מכתב שנשלח לאגודה, בכך שאין שום מניעה לקיים אסיפה כללית. האם מצפה המערערת 1 להיות בבחינת "יצא חוטא נשכר", בכך שלא תכנס אסיפה כללית מטעמים השמורים עימה, ויהיה בזה בכדי לגרוע מזכויותיהם של המשיבים ללא צדק.

 

לעניין המשיבים 3: מקובלת עליי עמדתם של המשיבים. אמנם המשיבים הודו בפניי כי אינם מתגוררים כיום במושב, אך הצהירו כי הדבר נבע מסידורים טכניים, שעליהם לבצע טרם יעתיקו את מגורם למושב באופן קבוע. העתקת מגוריו של אדם ממקום למקום, כרוכה במספר רב של פעילויות, ועל כן, לעת עתה, אין לראות בכך סיבה לבטל את חברותם שאושרה.

 

לא זו בלבד אלא, שהמשיבים אינם זרים ומנוכרים באגודה. אמו של המשיב 3 הינה חברה ותיקה במושב ומוגדרת כנכה 100%. בנה (המשיב 3) פוקד אותה מידי יום, כך שיש נסיבות חיצוניות להאמין כי עתידם של המשיב 3 הוא במושב.

 

כאן המקום לציין כי לא נפל פגם בהמלצתו של החוקר, לרשום כחברים את המשיבים 3 מכיוון וגם המערערת עצמה ביקשה לנהל את החקירה רק לגבי החברים שמתגוררים במושב למעלה מ-3 שנים. מטרת החקירה באה בשביל לקבוע מי חבר ומי לא בבחינה רטרואקטיבית של שלוש שנים, זמן המספיק לעמוד על זכויותיהם של החברים. לעניין המשיב 3, חלפו רק שנתיים ימים מאז שהתקבל לחברות באמצעות האסיפה הכללית. דעתי היא כי לא ניתן לקבוע מסמרות לגבי עתידו של אדם בזמן מועט כל כך ועל כן מסכים אני עם החוקר כי יש לראות במשיבים 3 כחברים.

 

כאן מסתיימת ערעורה של המערערת 1. כאמור, לעניין המשיב 4 המערער הוא יו"ר ועדת ביקורת שהלין על המלצתו של החוקר להכיר בו כחבר. עיקר טענתו של המערער 2 הוא כי המשיב 4 לא מתגורר במושב.

 

אביא את דברי החוקר לעניין זה:

עפ"י ממצאי החקירה, מר חג'בי רכש את משקו בשנת 2002 וככל הנראה לא עבר להתגורר דרך קבע במושב למן אז. עדותו במסגרת החקירה תמוהה למדי ולא נתאפשר לעמוד על כוונותיו העתידיות בכל הקשרו למגורים במושב.

בשל העדר ראיות בענינו ובעיקר בשל הזמן הקצר יחסית שחלף למן רכישת המשק, כמו גם מצבו הכלכלי והיותו רווק, הנני סבור שיש לאפשר לו את השהות להתארגן ובכלל זה, לבוא ולהתגורר במשק שרכש.

 

בעניין זה ראיתי לנכון להביא את דבריהם של המערער 2 והמשיב 4 בהתאם לפרוטוקול הדיון שנתקיים בפניי.

המערער 2: מתי שהיה רשם האגודות השיתופיות, הוא נתן הגבלות. חג'בי כבר 6 שנים שהוא גר במושב ולילה אחד לא ישן בבית. אני בתור ועדת ביקורת.

המשיב 4: הוא סותר את עצמו, אני כל יום גר במושב והכתובת שלי הוא מושב זרועה 21. אני משלם מיסים, ארנונה, מים חשמל והמשק על שמי.

 

הנה כי כן נמצאת לפניי עדותו של המשיב 4 בכך שהוא עומד בכל התנאים הנדרשים מחבר המושב. עדות זו לא נסתרה על ידי המערער 2. לאור כל זאת לא מצאתי מקום לשנות את המלצת החוקר בעניינו של המשיב 4.

 

סוף דבר:

לאור כל האמור לעיל הנני מאשר את המלצת החוקר במלואה, לעניין ארבעת המשיבים יחדיו.

 

בנסיבות העניין מצאתי לנכון לחייב את המערערת 1 בהוצאות שכ"ט ועו"ד בסך של 2000 ₪ למשיב 1 + 2000 ₪ למשיב 2. לצערי נוכחתי לראות כי ההליך שקיימה המערערת 1 נגד המשיבים 1 ו-2 הינו אד-הוק להתנגחות שמקיימים הצדדים ביניהם. בהתאם לאמור לעיל נראה כי ההליך שקיימה המערערת נגד משיבים אלו, בא אך ורק בכדי להלאות את המשיבים בהליכים משפטיים, שגורלם היה ידוע למערערת מראש. על המערערת להשכיל כי הליך ערעור בא בכדי לברר עם מי הצדק, ולא בכדי לספק  לבעלי מדון כלים לקטטה.

 

סכום זה ישולם בצירוף מע"מ כחוק, בתוך 30 יום מיום קבלת החלטה זו. לא ישולם הסך הנ"ל במועד, יישא הוא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום קבלת ההחלטה ועד ליום התשלום המלא בפועל.

 

ניתן היום 16.12.2008 בהעדר הצדדים

המזכירות תעביר החלטתי לצדדים

טל בר-און, עו"ד

 עוזר רשם האגודות השיתופיות

 

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: