הפרגיות שסופקו לבעלי משק במושב אבן ספיר היו נגועות במחלה הפוגעת בכושר ההטלה של הפרגיות, מה שגרם להם לנזקים כלכליים

בבית משפט השלום בירושלים בפני כב' השופטת עירית כהן. ת"א 16503-08 רונית דנוק ואח' נ' איכותית בע"מ
הרקע
במרץ 2006, הזמינו רונית דנוק ויצחק עופר, המנהלים את משק מספר 24 במושב אבן ספיר, פרגיות להטלה, מחברה הרוכשת אפרוחים ממדגרות, מאמנת אותם ומוכרת אותם למשקים, והפרגיות אכן סופקו בחודש יולי 2006.
בשלב כלשהו נתגלה, כי הפרגיות סובלות ממחלת המיקופלסמה גליפטיקום, שהיא המחלה העיקרית והחשובה ביותר במטילות, שכן היא גורמת נזקים כלכליים כתוצאה מירידה בהטלה, ירידה באכילה, תמותה בגלל סיבוכים עם חיידקים ונגיפים ונצילות מזון גרועה.
הצדדים חלוקים לגבי השאלה, באיזה שלב נדבקה להקת המטילות. רונית ויצחק, בסיוע של מומחה מטעם התביעה, טענו, כי קיימת סבירות גבוהה שלהקת הרבייה הייתה מזוהמת במחלה עוד כשהייתה ברשות הספקית, ומנגד, טענה הספקית, גם כן בסיוע של חוות דעת מומחה, כי סביר יותר לקבוע שלהקת המטילות נדבקה במשק רונית ויצחק, דהיינו, כאשר הייתה כבר ברשותם.
 
דיון והכרעה
ב-6 במרץ נערכה בדיקה מדגמית ללהקת הרבייה לגילוי המחלה, שתוצאה הייתה כי אין סימנים למחלה. בדיקה נוספת נעשתה רק ב-27 באפריל, והיא כבר העידה על קיומה של המחלה. הצדדים אמנם נחלקו לגבי התאריך המדויק בו הוטלו הביצים מהן בקעה הלהקה, אך הן לדעת המומחה מטעם התביעה והן לדעת המומחה מטעם ההגנה, יוצא, כי לפחות חלק מהביצים הוטלו לאחר ה-6 במרץ.
בית המשפט קיבל את עמדת התביעה, וקבע כי לאור תוצאת הבדיקה שנערכה ב-27 באפריל, לפיה הייתה קיימת אינדיקציה לכך שלהקת האם חולה, ולאור העובדה כי הבדיקה של ה-6 במרץ הייתה מדגמית בלבד, הייתה מוטלת על איכותית חובה מוגברת לבדוק את הימצאות המחלה באותה להקה שהוטלה בתקופת הביניים שבין שתי הבדיקות. משלא עשתה זאת, גרמה הספקית נזק ראייתי לרונית ויצחק, שכן הקשתה עליהם להוכיח, כי בשלב בו הועברו אליהם הפרגיות, הן כבר היו נגועות במחלה.
מסקנת בית המשפט הייתה, כי על החברה הספקית לפצות את נורית ויצחק על הנזקים שנגרמו להם עקב כך שהפרגיות שרכשו נמצאו חולות במחלת המיקופלסמה גליפטיקום.
בשאלת חישוב הנזק, נקבע, כי להקה נהוג להחליף כל שנתיים, ואילו יצחק ונורית נאלצו להחליף את הלהקה כעבור שנה, אך בהתחשב בירידת התפוקה הצפויה בשנה השנייה, יש להעמיד את הפיצוי על 40% מהמחיר ששולם עבור הלקה, ובמקרה דנן 25,000 שקלים חדשים. בנוסף, פסק בית המשפט, כי על החברה הספקית לפצות את יצחק ונורית על ההוצאות שנגרמו להם בתקופה שבין השמדת הלהקה לרכישת הלהקה החדשה, בסכום של כ-10,000 שקלים חדשים,
 
סיכום
מסקנת בית המשפט הייתה, כי על החברה לפצות את נורית ויצחק על הנזקים שנגרמו להם עקב כך שהפרגיות שרכשו נמצאו חולות במחלת המיקופלסמה גליפטיקום, בסכום של כ-35,000 שקלים חדשים, כמו גם בסכום של 7,000 שקלים חדשים על שכ"ט עו"ד.
 
ניתן ב- כ"ד אב תשע"א, 24 באוגוסט 2011, בהעדר הצדדים.
 
לערך מושב אבן ספיר בויקיפדיה

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: