עמרם רון החליט לערער על החלטת המחוזי, שפסק כי אין מושב גבעת יואב, אגודת המים מי גולן ומקורות חייבות לספק מים למטעיו אשר מצויים בקיבוץ מבוא חמה

בבית המשפט העליון ע''א 8950/08 רון עמרם נ' מי גולן אגודת מים שיתופית למשקי רמת הגולן בע''מ, גבעת יואב מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע''מ ומקורות חברת מים בע''מ

 

העובדות הרלוונטיות:

עמרם רון הגיש בקשה לעיכוב פסק דינו של בית המשפט המחוזי, אשר קבע כי המשיבות אינן חייבות לספק מים למטעיו, אשר מצויים מחוץ למשבצת מושב גבעת יואב.

לסיקור פסק דינו של בית המשפט המחוזי לחץ כאן.

עמרם רון, חבר מושב גבעת יואב שברמת הגולן, מתפרנס מעיבוד שטחים חקלאיים בהם הוא מגדל מטעי בננות וענבי מאכל.

מי גולן הינה אגודת מים שיתופית אשר בה חברים כל המשקים החקלאיים ברמת הגולן.

מידי שנה נקבעים על ידי משרד החקלאות ורשות המים, מכסת המים החקלאיים בעבור כל ישוב ברמת-הגולן לפי מצב המים באזור. המכסה הנקבעת  מסווגת לישובים ולא לכל חקלאי באופן פרטי.

במידה ויש חריגה בצריכת המים, היישוב מודיע לאגודת המים מי גולן מיהם החקלאים שחרגו ממכסתם לצורך גביית תשלומי החריגה. היישוב מדווח לאגודת המים מי גולן על החקלאי שצרך כמויות מים גדולות, אשר בגינם נגרמה החריגה ולכן צודק וראוי להטיל עליו את תשלום החריגה.

בחודש ספטמבר 2007 ביקש עמרם רון מבית המשפט ליתן צו מניעה זמני שיאסור על ניתוק המים למטעיו המצויים במשבצת קיבוץ מבוא חמה מהספקת מים. עמרם רון טען כי הנתבעות איימו לנתק את מטעיו מהספקת המים באם ולא ישלם לאגודת המים מי גולן תוספת חיוב בעבור חריגה ממכסת המים המוקצבת למטעיו.

פסק דינו של בית המשפט המחוזי, ביטל את צו המניעה שניתן על ניתוק המטעים מהספקת המים.

 

השתלשלות האירועים לאחר פסק דינו של בית המשפט המחוזי: 

עמרם רון הגיש, באמצעות עורכי דינו, בקשה לבית המשפט המחוזי לפיה מי גולן תמשיך לספק למטעיו מים לתקופה של 45 ימים נוספים על מנת שלא ייגרמו לו נזקים בלתי הפיכים במטעים. בית המשפט קבע כי ההספקה תמשיך אך ורק במידה ועמרם רון יגיע להסדר עם מי גולן.

הצדדים הגיעו להסדר לפיו מי גולן ימשיך לספק לו מים לתקופה נוספת של חודש-חודשיים, עד לתום העונה הנוכחית. מי גולן הדגישה בהסדר כי ההסדר הוא זמני וכי אין היא מתכוונת להמשיך לספק מים לעמרם רון בשנת 2009.

בית המשפט אישר את ההסדר ביום 22.09.2008.

למחרת פנו עורכי דינו של עמרם רון לבית המשפט המחוזי, לביטול ההחלטה שזה עתה ניתנה, ולהוצאת צו לעיכוב ביצועו של פסק הדין. לטענתו הוא קיבל מכתב ממקורות לפיו מקורות מתכוונת לנתק לו את הספקת המים. מנגד טענה מקורות כי עמרם רון כלל לא פנה אליה להסדר העניינים, כפי שקבע בית המשפט.

לאחר מספר ימים ביקשו עורכי דינו של עמרם רון מבית המשפט לעכב את ביצוע פסק הדין עד שההליך יתברר בבית המשפט העליון, בקשתם נדחתה.

מכאן הערעור.

 

טענות עורך דינו של עמרם רון:           

סיכוייו לזכות בערעור ראויים.

פסק דינו של בית המשפט המחוזי מעניק הכשר לפעולות שנעשו על ידי המשיבות, אף שהתנהלותו של מושב גבעת יואב הייתה רשלנית.

נטיעת המטעים נעשתה באופן גלוי בשנת 2003, לאחר שהגיע להסכם עם מי גולן על דבר אספקת המים, וכי ההחלטה בוועד המושב שלא לאפשר שימוש במכסת המים של המושב להשקיית גידולים חקלאיים מחוץ למשבצת המשוב נפלה רק בשנת 2004.

במשך שלוש שנים סופקו לעמרם מים ללא עוררין, וכעת – למרות שפרע הוא את חובו למי גולן, מקורות עדיין מבקשת לנתק את המים.

פסק דינו של בית המשפט המחוזי לא מתיר לו זמן מספיק על מנת להכשיר קרקע חלופית ועל כן פסק הדין עלול לגרום לנזק בלתי הפיך למטעים שלו.

 

טענות עורכי דינם של המשיבות:

סיכויי הערעור נמוכים ומאזן הנוחות נוטה לטובתן.

עמרם רון טרם שילם להן את ההוצאות המשפטיות אשר נפסקו בערכאה הראשונה, דבר המעיד את חוסר ניקיון כפיו של עמרם רון.

מי גולן מדגישה כי לא ניתן יהיה לספק מים לעמרם רון בשנת 2009 משני טעמים עיקריים: הראשון נובע ממצוקת המים בה נתון משק המים ולכן רשות המים אינה מאפשרת חריגה מהמכסה ותשלום קנס בגינה, כפי שנהוג היה בשנים טובות יותר. הסיבה השנייה היא כי עמרם רון לא קיבל את הסכמת היישוב להקצת מים מתוך מכסתו של היישוב, מבלי שעמרם רון ימצא יישוב אשר יהיה נכון להקציב לו מים על חשבון מכסתו, לא תוכל מי גולן לספק לו מים על פי דין.

מושב גבעת יואב טוען כי היענות בית המשפט לבקשותיו של עמרם רון תביא לפגיעה בשאר חברי גבעת יואב, שכן הספקת מים לרון תבוא על חשבון הספקת המים לחברים.

לעמרם חלקות רבות בשטח מושב גבעת יואב, אשר להן כן מסופקים מים, ועל כן הנזק שייגרם לו כתוצאה מהניתוק לא יהיה חמור כל כך.

בנוסף הערעור לעליון הוגש באיחור, רק לאחר 48 ימים, דבר המראה כי טענתו של עמרם רון שכל יום שעובר גורם לנזק למטעיו, ריקה מתוכן.

 

מקורות טוענת כי היא רשאית לספק מים אך ורק לצרכנים הזוכים להקצבת מים מאת רשות המים. על כן, הסעד שמבקש ערם רון ממקורות אינו חוקי.

 

בית המשפט העליון פסק:       

בעניינינו מדובר בבקשה לסעד זמני בערעור, על כן על יש לקחת בחשבון שהזוכה בהליך המקורי זכאי ליהנות מפירות זכייתו, תוך נתינת משקל לסיכויי הערעור להתקבל.

במקרה דנן סיכויי הערעור להתקבל נמוכים.

לנוכח קביעותיו הברורות של בית המשפט המחוזי, אשר בוססו על ניתוח מדוקדק של חומר הראיות, נפסק כי אין בטענותיהם של עורכי דינו של עמרם רון כדי לשנות את סיכויי הזכייה בערעור, שכפי שנאמר כבר, נמוכים.

עורכי דינו של עמרם רון לא הצליחו להצביע על סיכויים גבוהים לקבלת ערעורו.

מבחינת מאזן הנוחות, נקבע כי מצד אחד ניתוק המים יכול להסב לעמרם רון נזקים קשים (לטענתו) ומנגד המשך הספקת המים יגרום לנזק לשאר חברי מושב גבעת יואב. יש להתחשב גם בעובדה שלא מדובר בהספקת מים ביתית, כי אם לצורכי חקלאות.

בשורה התחתונה את הנזק שעלול להיגרם ניתן לאמוד בכסף, ויהיה על המשיבות, במידה וערעורו של עמרם רון יתקבל בהליך העיקרי, לפצות אותו בעקבות הנזקים.

על כן, מכיוון שלא ניתן לקבוע בוודאות למי ייגרם נזק רב יותר, נקודת המוצא צריכה להיות כי בעל דין שזכה בהליך משפטי זכאי ליהנות מפירות זכייתו.

 

לסיכום בקשתו של עמרם רון נדחתה על ידי השופטת ארבל ונפסק כי עמרם רון יישא בהוצאות המשפטיות ושכ"ט עורכי הדין של המשיבות בסך של 2,500 ₪ כל אחת.

ניתן ביום 21.12.2008.

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: