תביעה הנוגעת לשיוך הדירות בקיבוץ מרחביה הועברה על ידי ביהמ"ש לבוררות

בבית המשפט המחוזי בנצרת בפני כב' השופט ערפאת טאהא. ת"א 7960-07-15 גלעד יסעור ואח' נ' קיבוץ מרחביה.
הרקע
במסגרת תביעה שהגישו 7 מחברי קיבוץ מרחביה כנגד הקיבוץ, עתרו התובעים למתן פס"ד המורה לקיבוץ למסור לידיהם דירות מגורים אשר נבנו על מגרשים, כחלק מהליך שיוך דירות שנעשה בקיבוץ. לחלופין עתרו לפס"ד הצהרתי לפיו הם זכאים למגרשי המגורים ללא תשלום. לטענת התובעים, נדרשו כחברי קיבוץ שהוותק שלהם בקיבוץ נופל מ-30 שנים, לשאת בעלויות בניית הבית והתשתית במגרש וכן בעלות התשתית הציבורית שנאמדה בסך של כ-250,000 ₪. לעומתם, חברי קיבוץ בעלי וותק מעל ל-30 שנים היו זכאים לדירת מגורים ללא כל תשלום.
במסגרת התביעה, הגיש הקיבוץ בקשה לעיכוב ההליכים ולהעברת הסכסוך לבוררות וזאת בשל העובדה שבהחלטות האסיפה הכללית בעניין שיוך הדירות נקבע כי כל מחלוקת הקשורה למהלך שיוך דירות תיושב בהליך של בוררות. חברי הקיבוץ התנגדו לבקשה, וטענו כי תביעה שעניינה בזכויות חבר קיבוץ לשיוך דירה אינה ראויה להתברר בהליך של בוררות, מאחר ואינה נכנסת לגדר "עסקי האגודה", וסעיף 52(1) לפקודות האגודות השיתופיות מצמצם את סמכות האגודה לקבוע בתקנונה הוראות בנוגע ליישוב סכסוכים הנוגעים לעסקי האגודה בלבד.
 
דיון והכרעה
ביהמ"ש קבע כי מאחר והתובעים לא התנגדו להחלטות האסיפה בהן נקבע כי מחלוקות באשר לשיוך דירות יידונו בבוררות, ואף לא לכך שקמה למעשה תניית בוררות מוסכמת בין הקיבוץ לבין חבריו, ביהמ"ש הבהיר כי כאשר הליך הבוררות מבוסס על הסכם בוררות המשתקף בהחלטות האסיפה הכללית, אין תחולה להוראת סעיף 52 לפקודת האגודות השיתופיות ועל כן, הליך הבררות אינו חייב להיות מוגבל לסכסוך שעילתו בעסקי האגודה.
ביהמ"ש הדגיש כי האסיפה הכללית אינה רשאית לקבוע שכל סכסוך בין חבר אגודה לאגודה יופנה להליך של בוררות, והוראה כזו חסרת תוקף בהיותה נוגדת את הוראת סעיף 52 לפקודת האגודות השיתופיות, המגבילה את האגודה לקבוע הוראת בוררות כללית בנוגע לסכסוכים הקשורים ל"עסקי האגודה" בלבד.
יחד עם זאת, ביהמ"ש קבע כי אין כל מניעה שהאסיפה הכללית תקבל החלטה שבסכסוך ספציפי הנוגע לנושא מסוים, למשל הליך של שיוך דירות, יוכרעו בהליך של בוררות, הגם שאינו נוגע לעסקי האגודה.
מעבר לכך, קבע ביהמ"ש כי בנסיבות העניין, הסכסוך בין הצדדים נוגע בעיקר לנושאים כספיים בנוגע לעלויות הקמת התשתיות במגרשי המגורים, נושאים שכן ניתן לשייך לעסקי האגודה, בניגוד להליך העיקרי של שיוך דירות, אשר אינו ככלל בגדר עסקי האגודה.
סיכום
ביהמ"ש הורה על עיכוב ההליכים ועל העברת הסכסוך להליך של בוררות והשית על התובעים הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 10,000 ₪.
ניתן ב- ז' חשוון תשע"ו, 20 אוקטובר 2015, בהעדר הצדדים.

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: