תביעתו של מושב בית זית לסילוק יד כנגד חבר המושב ובניו תידון בבוררות

בבית משפט השלום בירושלים בפני כב' השופטת אנה שניידר. ת"א 28-06-11 בית זית אגודה שיתופית להתיישבות חקלאית נ' זכריה יפת ואח'
הרקע

מושב בית זית הגיש בקשה לצו מניעה קבוע, צו עשה, סילוק יד ודרישה לדמי שימוש ראויים כנגד חבר המושב, זכריה יפת, וכנגד שני בניו, בטענה שהם מחזיקים שלא כדין בשטחים נרחבים בתחום המושב, מבלי שקיבלו רשות לכך מהמושב או ממינהל מקרקעי ישראל.

כנגד זאת, הגישו בני משפחת יפת בקשה לעיכוב הליכים בתובענה מכח סעיף 5 לחוק הבוררות, שכן לטענתם, המושב חתום על תקנות ארגון או מושב עובדים, בהם נקבע, כי כל סכסוך בגלל עסקי האגודה אשר יתגלה בין החברים ובין האגודה יימסר לבוררות.

ביתר פירוט, טענו יפת, כי מאחר וזכריה הינו חבר באגודה ובניו מתעתדים להיות הבנים הממשיכים, מדובר בסכסוך בין חבר לבין האגודה, מה גם שניהול ההליך כנגד שלושתם במקביל איננו נחוץ, והוא נעשה אך ורק בכדי להתחמק מהבוררות. עוד הוסיפו יפת, כי מאחר והשאלה העיקרית העומדת בבסיס תביעת המושב היא, האם מגיעה להם השלמת נחלה בהתאם להתחייבויות המושב כלפיהם, מדובר בתביעה שעניינה הוא "עסקי האגודה".

המושב, מתנגד לבקשתם של יפת, כשבפיו, בין היתר, שני הנימוקים הבאים: ראשית, העובדה כי שניים מהנתבעים הנחוצים לבירור ההליך אינם חברי האגודה, מהווה טעם מיוחד לפי סעיף 5 לחוק הבוררות, המתיר לבית המשפט שלא לעכב את ההליכים אם ראה טעם מיוחד שהסכסוך לא יידון בבוררות; ושנית, כלל אין מדובר בסכסוך בגלל "עסקי האגודה", אלא בסכסוך חיצוני שעניינו השתלטות ותפיסה בחוזק יד של מקרקעין השייכים ברובם לכלל חברי האגודה;

 
דיון והכרעה

בפתח דבריו הבהיר בית המשפט, כי בענייננו חלוקים הצדדים בשתי שאלות עיקריות: האם מדובר בסכסוך שמהותו עסקי האגודה הפנימיים או שמא מדובר בסכסוך חיצוני שמשמעותו עקרונית יותר ואינה קשורה לחברותו של זכריה יפת באגודת בית זית; ומהי נחיצות ניהול ההליכים כנגד שלושת הנתבעים במקשה אחת;

מסקנתו של בית המשפט הייתה, כי הרקע לתביעת המושב הוא טענתו של זכריה שהוא לא קיבל את מלוא הנחלה המגיעה לו, דהיינו – מדובר בעניינים פניימיים של האגודה, כך שדרישת "עסקי האגודה" שבתקנות מתמלאת.

גם לגבי נחיצות בירור התובענה כנגד כל הנתבעים כמקשה אחת, קיבל בית המשפט את עמדתם של יפת, וסבר, כי אף אם הדבר לא נעשה אך ורק בכדי להתחמק מהבוררות, אין הוא רואה נחיצות בניהול ההליך במקביל עם כל הנתבעים, שכן המחלוקת העיקרית בתובענה נסובה, כאמור, סביב זכויותיו או היעדר זכויותיו של זכריה במקרקעין.

סיכום

בית המשפט קיבל את בקשתם של זכריה יפת ובניו, והורה על עיכוב ההליך בתובענה של המושב כנגדם, וזאת, עד לסיום הבוררות בין המושב לבין זכריה.

 

ניתן ב- כ"ט סיון תשע"ב, 19 ביוני 2012, בהעדר הצדדים.

 
לאתר מושב בית זית.

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: