תביעתם של חברי קיבוץ בית גוברין בנוגע לזכאותם לשיוך דירה נוספת מכח היותם גרושים, איננו עניין חוקתי, והוא יידון בהליך בוררות מכח תקנון הקיבוץ

בבית משפט המחוזי בבאר שבע בפני כב' השופט יעקב שפסר. ת"א 31117-05-11 טלי בן ענת ואח' נ' קיבוץ בית גוברין אגודה שיתופית חקלאית
הרקע
טלי בן ענת ומיכאל אלימלך עתרו כנגד קיבוץ בית גוברין, מאחר ולטענתם, קיימת להם זכות לשיוך מגרש נוסף בקיבוץ, מלבד המגרש המוקצה לכל משפחה, לאור היותם גרושים, ובהתאם להחלטת האסיפה הכללית מספטמבר 2007. עיקר טיעונם מופנה כנגד ביטולו של הסעיף העוסק בבני זוג גרושים בהחלטה מאוחרת מנובמבר 2010.
מנגד, הקיבוץ עתר לעיכוב כל ההליכים בתובענה, ולהעברתם להליך של בוררות, מכח החלטת האסיפה, או לחילופין להעביר את ההליך לבוררות לפני המוסד לבוררות וגישור של התנועה הקיבוצית.
טלי ומיכאל מתנגדים לבקשת הקיבוץ, וטוענים, כי סמכות הרשם לדון כבורר מתקיימת רק במקום שקיימת תניית בוררות מפורשות בתקנון וכשמדובר בסכסוך הנוגע לעסקי האגודה, אך במועד ההחלטה חל תקנון הקיבוץ הקודם שלא כלל תניית בוררות, ומכל מקום, המדובר הוא בסכסוך בעל אופי חוקתי, שאין למוסרו לבוררות.
 
דיון והכרעה
ישנם שני סוגי בוררויות:
א.      בוררות סטטוטורית, השואבת כוחה מהפקודה והתקנון, וכפופה לכללי תקנות האגודות השיתופיות. בוררות זו מסמיכה את הרשם ליישב בבוררות סכסוכים שמקורם באגודה ובחבריה, ולשם החלתה נדרשים שני תנאים מקדימים – קיום תניית בוררות מפורשת בתקנון האגודה המסמיכה את הרשם, והיות נושא הסכסוך נוגע לעסקי האגודה.
ב.      בוררות על פי חוק הבוררות, השואבת כוחה מהסכמת הצדדים ואינה כפופה לתנאי הפקודה והתקנות.
בית המשפט הבהיר, כי בעוד שטלי ומיכאל ניסו לטעון שהמקרה שלפנינו עוסק בבוררות סטטוטורית, האמת היא שחובת השיוך שאושרה בהחלטת האסיפה הכללית, כוללת פרק שלם שעניינו קביעת מנגנונים לפיתרון מחלוקות במסגרת הליך שיוך הדירות, וממילא, ההסכמה כי מחלוקות תוכרענה על ידי ועדת בוררים חיצונית, מהווה הסכם בוררות לפי חוק הבוררות לכל דבר ועניין.
לאור זאת, הרי שמינוי הבוררים על ידי הרשם, כשלעצמו, נעשה כדין, ואין למעשה צורך להידרש לתנאי שעניינו סכסוך הנוגע לעסקי האגודה.
יחד עם זאת, מאחר וטלי ומיכאל העלו טענות כי מתקיימים טעמים מיוחדים בגינם אין להעביר את הדיון להליך של בוררות, התייחס לכך בית המשפט בקצרה, וקבע, כי התביעה אינה נשענת על אדנים של פגיעה בעקרון השוויון ואפליה, אלא על אובדן יתרון כלכלי, ולפיכך, אין מדובר בסכסוך בעלי אופי חוקתי או בעל אופי החורג משמעותית מסכסוך הראוי להיות נידון בהליך של בוררות.
 
סיכום
בית המשפט קבע, כי דינו של הסכסוך להתברר בהתאם למנגנונים המוסכמים לפתרון מחלוקות במסגרת הליכי שיוך הדירות הקבועים בחוברת השיוך, לרבות על ידי ועדת בוררים חיצונית.
טלי ומיכאל, חויבו בתשלום בגין הוצאות בסך של 5,000 שקלים חדשים
 
ניתן ב- ז' שב ט תשע"ב, 31 בינואר 2012, בהעדר הצדדים.
 
לאתר קיבוץ בית גוברין

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: