איזה עונש יש לגזור על עקראווי שהורשע באיומים ושריפת בית הכנסת, על ספרי התורה אשר בהיכל, במושב מבטחים. האם יש להתחשב במצבו הסוציואקונומי הקשה?

בית המשפט המחוזי בבאר שבע. ת''פ (ב''ש) 8154-09. בפני כב' השופט נתן זלוצ'ובר. מ.י. פרקליטות מחוז דרום-פלילי נ' עקראווי.
 

עקראווי הורשע בעבירות של איומים, הצתה, התפרצות למבנה תפילה, עלבון לדת והדחה בחקירה. בין עקראווי לחברי מושב מבטחים נתגלע סכסוך על רקע טענת עקראווי כי בית במושב מבטחים שייך לו בעוד שהמושב טוען שהבית שייך למושב. עקראווי עבר לגור בבית זה ונדרש לפנותו ע"י וועד המושב. עקראווי איים באופן סדרתי על אנשים שונים במושב בהזדמנויות שונות תוך שהוא משתמש בשפה בוטה (כגון :מה הם רוצים שאני יעשה כמו ששמעון שריקי ששרף להם את המזכירות, אני אראה לך מה זה) ואף איים  שיפגע בשלא כדין גופם של חברי המושב.

אחרי חצות הגיע עקראווי לבית הכנסת במושב, ניסה לפרוץ את דלת הכניסה בכך שבעט בה בחוזקה. משלא הצליח להיכנס דרכה, שבר את דלת הזכוכית של עזרת נשים ונכנס לבית הכנסת. עקראווי נכנס לאולם התפילה, והשליך אש לתוך היכל הקודש, האש אחזה  בספרי הקודש והתפשטה לתקרה. בשל עוצמת האש נשרפו היכל ספרי הקודש, ספרי תורה, תקרת העץ, ספסלים ושטיחונים והנזק נאמד בסכום של 1,500,000 ₪ לפחות.

הפרקליטות בטיעוניה לעונש עמדה על חומרת המעשה אשר נובעת ממספר גורמים, הנזק הכלכלי הרב שנגרם שנאמד בסכום של מיליון וחצי ₪ לפחות, הפגיעה ברגשות הדת של כל אדם יהודי בכלל, של חברי המושב בפרט ובמיוחד  הפגיעה בבעלי ספרי התורה שנשרפו, והאובססיביות של הנאשם כלפי חברי המושב. עברו של עקראווי כלל תיקים בעבירות של גניבה מתוך רכב, תקיפת שוטר בעת מילוי תפקידו, תקיפה סתם, הסגת גבול, איומים, פציעה, הפרת הוראה חוקית, העלבת עובד ציבור, תקיפה הגורמת חבלה, פריצה לבנין וביצוע גניבה, פציעה או חבלה זדונית שלא כדין, תגרה במקום ציבורי, סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה, החזקת נשק שלא כדין, החזקה/שימוש בסמים לצריכה עצמית והיזק לרכוש במזיד. נגזר עליו  מאסר בפועל למשך 30 חודשים ושישה חודשים מאסר על תנאי למשך שלוש שנים שלא יעבור עבירת רכוש, עבירת אלימות לרבות איומים, עבירה על פקודת הסמים וכל עבירה של נהיגה ללא רישיון או נהיגה ללא ביטוח. עקראווי אף הורשע  באיומים כלפי חברי המושב ונידון לשישה חודשי מאסר מתוכם שלושה לריצוי בפועל בחופף למאסר אותו הוא ריצה באותה העת. כמו כן, הנאשם הורשע בהחזקת סם מסוכן לשימוש עצמי, החזקת רימון יד, ארבע עבירות איומים וניסיון תקיפה ונידון ל- 18 חודשי מאסר בפועל ושישה חודשי מאסר על תנאי והתנאי הוא שתוך שלוש שנים לא יעבור בין היתר עבירת אלימות ואיומים.  גם בתיק זה הרקע לכתב האישום היה הסכסוך המתמשך בין הנאשם לחברי המושב שכלפיהם נעברו עבירות האלימות והאיומים. רב המושב דיבר על הערך הערכי והכספי של הספרים שנשרפו. עקראווי  ניהל משפט עד תום, לא הודה ולא לקח אחריות על מעשיו. הפרקליטות ביקשה  להשית על הנאשם עונש מאסר ארוך, להפעיל את עונש המאסר המותנה במצטבר, לגזור עליו מאסר על תנאי, קנס ופיצוי גבוה למתלוננים.

עקראווי בטיעוניו לעונש הדגיש, כי הינו בן 44, ויש לו מסכת חיים עגומה, יש לו שני ילדים שאינם מתגוררים בארץ, המצב הכלכלי שלו ושל אימו בכי רע. לטענתו, בשל הסכסוך עם אנשי המושב הוא בילה את מרבית חייו בבתי סוהר. אנשי המושב ובני משפחתו מפנים לו עורף. תשעה חודשים לפני האירוע הוא השתחרר ברישיון ממאסר והחל בהליך שיקום. הוא עושה מאמצים כבירים להשתקם, אחת לשבוע הוא הגיע לשיחות עם העו"ס ועובד על שליטה בכעסים ועל פתרון בעיות בדרכים חוקיות. אמו מבוגרת וחולה והוא היחיד שסועד אותה ומטפל בה. לא היה בשריפת בית הכנסת כדי להעמיד אנשים בסיכון חיים שכן בבית הכנסת לא היו אנשים. כמו כן בקשר לנזק הכספי הרי  בית הכנסת על תכולתו היו מבוטחים. הוא כבר עצור תקופה ממושכת הקרובה לשנה. ואמנם יש לו  עבר פלילי, אך אין לו הרשעות בעבירה דומה להצתה. לבסוף, ביקש להפעיל את המאסר המותנה שתלוי נגד הנאשם באופן חופף. עו"ס העידה כעדת אופי מטעם ההגנה. לטענתה, הנאשם הקפיד להתייצב למפגשים שנערכו אחת לשבוע במרכז חוסן ושיתף עימה פעולה באופן מהותי. היא ראתה מוטיבציה לשיקום, רצון לבנות את החיים מחדש וברמה הפרקטית עקראווי החל ליישם את שתרגלו בחדר הטיפול. מעבר לכך, היא לא שמעה מהנאשם אמירות תוקפניות או נקמניות ביחס לאנשים שאיתם הוא היה במאבק.

ב"כ הצדדים הגישו אסופת פסיקה שיש בה לתמוך כל אחד בטענותיו.

כב' השופט  נתן זלוצ'ובר

העבירות אותן ביצע עקראווי  חמורות מאד. עקראווי בחר בדרכים עברייניות מגיל צעיר ולא הורתע ע"י עונשים שהושתו לרבות מאסרים בפועל שריצה. סכסוך עקראווי עם בני המושב לא רק שלא בא לקצו בחלוף השנים, אלא אף החריף. עבירת ההצתה חמורה הן בשל הסיכון הפוטנציאלי לחיי אדם, הן בשל הנזק שנגרם לבית הכנסת על תכולתו והן בשל הפגיעה הקשה ברגשות הדת. בעבירת ההצתה טמונה חומרה מעצם כך שתחילתה ידוע אך סופה לעולם לא ידוע. עקראווי  ביצע את העבירות בהיותו אסיר ברישיון.

לזכות עקראווי נלקח  בחשבון את מצבו הסוציואקונומי הקשה ודברי העו"ס שהעידה על ניסיונו של הנאשם להשתקם.

 לאור כל האמור, אני דן את ה עקראווי  לעונשים הבאים:

ארבע וחצי שנות מאסר לריצוי בפועל מיום מעצרו.  מופעל בזאת עונש המאסר המותנה בן חצי שנה, עקראווי  ירצה עונש זה  במצטבר למאסר שהושת. למניעת ספקות מובהר בזאת, כי הנאשם ירצה סה"כ 5 שנות מאסר מיום מעצרו. 12 חודשי מאסר על תנאי, שלא יעבור במשך 3 שנים מיום שחרורו מהכלא, עבירה מהעבירות בהן הורשע.

בנסיבות העניין, בשל מצבו הסוציו אקונומי של הנאשם, לאור תקופת המאסר הארוכה יחסית שהושתה - אני נמנע מחיוב הנאשם בתשלום פיצוי או קנס.

זכות ערעור לבית המשפט העליון בתוך 45 יום מהיום.

ניתן היום,  א' תמוז תש"ע, 13 יוני 2010.  

לאתר הבית של מושב מבטחים

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: