זכות קבלת המלצת קיבוץ להפניה לרמ"י לצורך רישום חכירה לדורות

בית המשפט המחוזי בבאר שבע בפני כבוד השופט שלמה פרידלנדר. ת"א 46405-02-19 איל אולרט נגד קיבוץ גת אגודה שיתופית חקלאית

קיבוץ גת אגודה שיתופית חקלאית (להלן: "הקיבוץ"), הזמין את בני הקיבוץ ומשפחותיהם לבנות בקיבוץ ולהגיש מועמדות לחברות בו, מתוך מטרה להרחיב את שורותיו. איל ורויטל אולרט (להלן: "התובעים") אכן בנו את ביתם בקיבוץ אך לא הגישו מועמדות לחברות והמשיכו להתגורר בו במעמד של תושבים שאינם חברים. עניין התביעה הינה אכיפת חיובו החוזי של הקיבוץ להפנות את התובעים לרמ"י עם המלצה לחכירה לדורות של ביתם בקיבוץ והמגרש שעליו נבנה.

 

רקע:

הקיבוץ ביקש להרחיב את אוכלוסייתו ולצורך כך פנה לבני הקיבוץ ומשפחותיהם לבנות את ביתם בקיבוץ ולהגיש מועמדות לחברות בו. התובעים בנו ביתם בקיבוץ (כיוון שרויטל הינה בת קיבוץ) אך לא הגישו מועמדות לחברות בו אלא העדיפו להמשיך להתגורר בקיבוץ במעמד של תושבים שאינם חברים. הקיבוץ חתם עם התובעים על חוזה אשר לטענתם פותח להם פתח להירשם כבעלי הזכויות על ביתם ומגרשם אם כבנים חברים ואם כמשתכנים תושבים. מנגד טוען הקיבוץ כי החוזה שנחתם מול אולרט מונע מהם חכירה ישירה של ביתם ומגרשם, אלא אם יתקבלו כחברים בקיבוץ כפי שנקבע בחוזה דומה בין הקיבוץ לתושבים חדשים אחרים. בתגובה טוענים התובעים כי התנהלות הקיבוץ במסגרת החוזים שכרת עימם בעניין שירותי תשתית והתשלום בגינם, ובמסגרת פניות רשמיות בכתב לרשות המסים ולרמ"י – מאשרת את פרשנותם האמורה של התובעים לחוזה. בנוסף טוענים התובעים כי פרשנותם עדיפה גם לפי כלל הפרשנות נגד המנסח, ומשום שלא נסתרה על ידי בעלי תפקידים מטעם הקיבוץ, שלא הובאו לעדות.

 

דיון:

בית המשפט קבע כי החוזה שנחתם בין הצדדים מכיל קווים משמעותיים של "חוזה יחס", המצדיקים לפרשו במידה מסוימת של גמישות נוכח שינויי הנסיבות, ותוך מתן משקל מוגבר לחובה לקיים חיובים הנובעים מחוזה בתום לב. בנוסף, הקיבוץ הוא "גוף דו מהותי" הנושא בחובת תום לב מוגברת, המתמזגת בחובה לנהוג בהגינות ובשוויון כלפי חבריו ותושביו. התעקשות הקיבוץ על ייחוד מעמדם של התובעים אינה עולה בקנה אחד עם חובותיו לקיים חוזים בתום לב, מתוך הגינות ושוויון. גם המצגים הקדם חוזיים של הקיבוץ מדגימים את אומד דעת הצדדים אודות מה שגמרו בדעתם מלכתחילה, כי הקיבוץ הסכים לזכיית התובעים בחכירה לדורות של ביתם, גם אם לא ייקלטו כחברים. לחלופין, יש בהתנהלות הקיבוץ כדי לגבש גמירת דעת חדשה ואומד דעת צדדים חדש, שלפיהם, בנסיבות החדשות של קליטת תושבים לקיבוץ שאינם חברים בו, מעמדם של התובעים, שאינם חפצים בחברות בקיבוץ, יושווה למעמדם של אותם תושבים.

 

סיכום:

ביהמ"ש הורה לקיבוץ להפנות את התובעים לרמ"י, עם המלצה להקנות להם זכות חכירה לדורות במגרש שהוקצה להם ובבית שבנו עליו, בכפוף לתנאי רמ"י בלבד.

התובעים רשאים להגיש בקשה לשומת הוצאות.

ניתן ביום ח' בחשוון תשפ"ב, 14 לאוקטובר 2021, בהיעדר הצדדים.

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: