חקלאים השקו ירקות במי קולחין של קיבוץ צרעה והורשעו בפלילים

בבית משפט השלום בירושלים בפני כב' השופט יצחק שמעוני. ת"פ 3837-09 מדינת ישראל לשכת הבריאות המחוזית-ירושלים נ' עבד מנסור
הרקע

עבד מנסור ומשה יפרח (להלן: "השניים") הינם בעלים של חברות המשקות שטחים חקלאיים בעמק שורק במי קולחין אשר מסופקים להם ממתקן טיהור בקיבוץ צרעה.

לטענת מדינת ישראל, במהלך שנת 2008 גידלו והשקו השניים ירקות, הנאכלים חי, במי קולחין ללא היתר, ובתקופה בה קיבלו השניים היתר להשקות, הם פעלו בניגוד לאמור בתנאי ההיתר, שכן איכות המים לא עמדה בקריטריונים הדרושים. לפיכך, מייחסת המדינה לשניים עבירות של השקיית גידולים חקלאיים ללא היתר ובניגוד לתנאיו, בהתאם לאמור בפקודת בריאות העם ובכללי בריאות העם.

מנגד, כפרו השניים בהאשמות נגדם, וטענו כי כלל לא גידלו ירקות בשטחם, אולם הם לא הביאו במהלך המשפט ראיות ועדויות אשר מפריכות את ההאשמות.

דיון והכרעה

 ראשית, מציין ביהמ"ש, כי בהתאם לעדויות שהובאו בפניו, הוכחו קיומם והשקייתם של גידולים חקלאיים בשטח ע"י מנסור ויפתח, ובכך בעצם קוים היסוד העובדתי של העבירה, שכן השניים הינם בעלי חברות המשקות במי קולחין ללא היתר.

בענין ההשקיה ללא היתר, מציין ביהמ"ש, כי החוק מתנה השקיה במי קולחין בהיתר שר הבריאות, אולם, על אף שהיתר ההשקיה של השניים לשנת 2007 פג, הוגשה בקשה לחידוש ההיתר רק בשלהי חודש מאי 2008, והיא אושרה רק בסוף חודש יולי 2008. יוצא מכאן, כי השניים השקו במשך 8 חודשים ללא היתר.

בהמשך, בודק ביהמ"ש את היסוד הנפשי של השניים בקיומם את העבירות הנטענות, ומציין, כי החזקתם היתר השקיה לשנת 2007 כחוק, וכן חתימתם על בקשה לקבלת היתר לשנת 2008 והשתתפותם בשימועים שנערכו להם בענין, מהווה ראיה חותכת על ידיעתם על הצורך בהחזקת היתר לשימוש במים, ולכן מתקיים גם היסוד הנפשי הדורש את ידיעתם וכוונתם לביצוע העבירה, שכן הם ידעו שיש חובה לקבלת היתר, הוזהרו בנידון ועל אף האמור המשיכו בפעילותם בניגוד לאמור בחוק.

לבסוף, מתייחס ביהמ"ש, לטענה כי השניים אמנם החזיקו בהיתר השקיה לחודשים אוגוסט - נובמבר בשנת 2008, אולם פעלו בניגוד לתנאי ההיתר, ומציין, כי השניים היו מודעים לליקויים הקיימים במתקן ולאיכות הירודה של המים, בניגוד לאמור בתנאי ההיתר, ולכן פוסק, כי השניים אשמים גם בהשקיה בניגוד לתנאי ההיתר, שכן השניים לקחו על עצמם לגדל גידולים חקלאיים אשר הושקו במי קולחין ולשווק אותם לציבור, ולכן האחריות על טיבם מונחת על כתפיהם בלבד.

סיכום

ביהמ"ש מקבל את תביעתה של המדינה, ומרשיע את מנסור ויפתח בהשקיית גידולים חקלאיים ללא היתר ובניגוד להיתר.

ניתן ב- ג' בטבת תשע"ג, 16 בדצמבר 2012

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: