מי מבין האחים יירש את המשק החקלאי ומדוע?

תמש (ראשל"צ) 36232-01-21 פלוני נ' פלונים

בבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון בפני כבוד השופט עובד אליאס

 

רקע:

שמונת ילדיו היורשים של המנוח ז"ל, אשר הלך לעולמו בשנת 2012, קיבלו באופן שוויוני את נכסיו, לפי צו הירושה. בין הנכסים, ישנו משק במושב, שסביבו נמצאת המחלוקת בין אחד מילדיו (להלן: "התובע") לבין שאר שבעת ילדיו (להלן: "הנתבעים"). ב-30 שנה האחרונות, אין במשק פעילות חקלאית, אלא בעיקר פעילות עסקית-מסחרית וכן משמש המשק כנכס למגורים. בין האחים קמה מחלוקת בקשר לזכויות במשק.

 

טענות הצדדים:

התובע דורש להכיר בו כבן ממשיך או כמי שקיבל את הזכויות במשק במתנה מאביו כאשר היה בחיים, וזאת אף אם לא הושלם הליך הרישום של בן ממשיך אלא מכוח הרצון של האב המנוח. לחילופין, הוא טוען כי יש להעביר את כלל הזכויות במשק אליו משום שהוא היחיד המסוגל לנהלו, וזאת תוך פיצוי אחיו, עפ"י ס' 114 לחוק הירושה. הנתבעים טוענים כי לתובע לא הוענקו זכויות של בן ממשיך, וכן כי אין העדפה של התובע על פניהם שכן הוא אינו היחיד שיכול לקיים את המשק. הנתבעים דורשים למכור את המשק ולהתחלק בתמורה באופן שוויוני.

 

דיון:

1.     בן ממשיך – לפי הפסיקה, זכויות במשק אינן ניתנות להורשה, אלא בדרך של "בן ממשיך". נפסק לא פעם כי אף אם לא הסתיים האישור הפורמלי של בן ממשיך ע"י הגורמים המיישבים, ביהמ"ש יכול להורות להשלמתו אם התרשם מהמערכת הפנים-משפחתית כי אין מניעה לכך. במקרה דנן, המנוח ביקש להעניק לתובע זכות מוגבלת בלבד, שאינה עולה בקנה אחד עם זכותו של בן ממשיך. כמו כן, לא נתקבלו האישורים הנדרשים לכך – וזאת בידיעתו הברורה של המנוח. לעניין קביעת התובע כבן ממשיך ללא האישורים הנדרשים, בית המשפט פסק כי כוונת האב הייתה שלא להעביר את מלוא הזכויות במשק ע"ש התובע - ועל כן לא הייתה הסכמה פנים-משפחתית כנדרש.

2.     קבלת זכויות במשק ללא תמורה לפני מות המנוח – במקרה זה, להבדיל ממקרה של בן ממשיך, נדרשים כלל האישורים והמסמכים הפורמליים לשם ביצוע ההעברה. לעניינו, לא נמצאו המסמכים הדרושים – ועל כן יש לקבוע כי לא בוצעה ההעברה.

3.     התובע כמקיים המשק הראוי ביותר – לפי עדותם של התובע והנתבעת 2, האב סבר כי התובע יקיים בצורה הטובה ביותר את המשק ועל כן בחר בו להיות מעין "ממשיך דרכו". כלל המסמכים שצורפו, גם מעידים על כך שלאב הייתה העדפה ברורה ומופרשת כי התובע יהיה מה שכונה אצל בני המשפחה דור ההמשך. אמנם לא מדובר במסוגלות או כישורים חקלאיים, אך לפי הפסיקה, במקרה שכזה ניתן להרחיב את השיקולים להסכמות הפנים-משפחתיות ושיקולים של צדק, יושר, תום לב וכיו"ב – לפיהם התובע הוא הראוי ביותר. בשל מגוריהם של שאר אחיו במשק, ועל פי הערכת רצונו של המנוח וצו הירושה שניתן, על התובע לפצות את שאר אחיו בחלקים שווים.

 

ניתן היום, ד' סיוון תשפ"ג, 24 במאי 2023, בהעדר הצדדים.

 

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: