פגיעה בפרטיות בתהליך שיוך דירות בקיבוץ- בנק דיסקונט נדרש לפצות לקוחות על הפרת חובת סודיות
ת"א (שלום בת ים) 969-05-23 רן כץ נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ בבית משפט השלום בבת ים לפני כבוד השופט יאיר חסדיאל
רקע
פסק הדין עוסק בתביעת פיצויים שהגישו רן כץ, חברי קיבוץ ולקוחות בנק דיסקונט, נגד הבנק בגין פגיעה בפרטיות. התביעה נסובה על סכום של 300,000 ש"ח בטענה כי בנק דיסקונט העביר מסמכים הכוללים מידע אישי ופרטים של התובעים בין חברי הקיבוץ במסגרת הליך קבלת משכנתא, ובכך הפר את חובת הסודיות הבנקאית.
טענות הצדדים
- התובעים טענו כי העברת המידע ביניהם פגעה בפרטיותם והתרחשה בשל נוהלי בנק לקויים. הם דרשו פיצוי בהתאם לסעיף 29א לחוק הגנת הפרטיות, תשמ"א-1981, בגין הפצת מידע פרטי ללא אישור.
- הבנק טען מנגד שהמידע שותף כחלק מהליך שיוך הדירות בקיבוץ, המבוצע במשותף עם חברי הקיבוץ כקבוצה, וכי אין מדובר בהפרת פרטיות מכיוון שהתובעת שימשה כאשת קשר מול הבנק והייתה חלק פעיל בשיתוף המידע לצורך ניהול הכספים הקבוצתי.
דיון משפטי
בית המשפט ניתח את חובת הסודיות של הבנק כלפי לקוחותיו, וקבע כי חובת הסודיות נגזרת מהקשר החוזי המיוחד בין בנק ללקוח ונחשבת רחבה יותר מההגנה שניתנת על פי חוק הגנת הפרטיות. בית המשפט הדגיש כי חוק הגנת הפרטיות מגדיר גם את הפרת חובת הסודיות כ"פגיעה בפרטיות" כאשר ישנה פגיעה באינטרס של לקוח.
לאור זאת, בית המשפט דחה את טענת הבנק כי הפרת הפרטיות נעשתה בתום לב וכי היא במסגרת "עיסוקו הרגיל" לפי סעיף 18(2)(ד) לחוק, וקבע כי בנק אינו רשאי להעביר מסמכים של לקוח אחד לידי אחרים גם במסגרת הסדרים קולקטיביים.
מסקנות
בית המשפט קיבל את התביעה בחלקה וקבע כי הבנק יפצה את התובעים בסכום כולל של 30,000 ש"ח בגין הפצת המסמכים המהווים הפרת פרטיות, עם דגש על החשיבות ההרתעתית והחינוכית של הפיצוי.
ניתן היום, ז' אייר תשפ"ד, 15 מאי 2024, בהעדר הצדדים.