שיקום על פני הרשעה: בית המשפט מבטל הרשעת תושב קיבוץ דורות בגידול והחזקת סם מסוכן

בית משפט השלום באשקלון, לפני כבוד השופטת זהר דולב להמן

ת"פ (אש') 57657-03-23 מדינת ישראל נ' בן משה

תמצית:

בית המשפט נדרש לבחון האם יש מקום לביטול הרשעתו של נאשם שהודה בעבירות של גידול והחזקת סם מסוכן בחדר הוריו בקיבוץ דורות. משכך, בדק בית המשפט האם ההרשעה תפגע פגיעה חמורה בשיקום הנאשם, והאם סוג העבירה מאפשר ויתור על ההרשעה מבלי לפגוע בשיקולי הענישה האחרים, תוך איזון בין האינטרס הציבורי בהרתעה והוקעת עבירות סמים, לבין האינטרס האישי של הנאשם ונסיבותיו המיוחדות.

רקע:

ביום 4.7.2023 הודה עידו בן משה (להלן: "הנאשם") בכתב אישום מתוקן והורשע בעבירות הבאות:

  • גידול סם מסוכן לפי סעיף 6 לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג-1973 (להלן: "פקודת הסמים").
  • החזקת סם שלא לצריכה עצמית לפי סעיפים 7(א) ו-7(ג) רישא לפקודת הסמים.
  • החזקת סם לצריכה עצמית לפי סעיפים 7(א) ו-7(ג) סיפא לפקודת הסמים.

במשך כשנה וחצי הנאשם החזיק וגידל קנבוס בשני אוהלים שחורים בחדר הוריו בביתם שבקיבוץ דורות, אשר הכילו 17 שתילי קנבוס במשקל כ-2 ק"ג וציוד מקצועי לגידולם. בנוסף, החזיק כ-500 גרם קנבוס בקופסאות וכמויות קטנות של פסילוצין ו-LSD. הנאשם עתר לביטול ההרשעה בעוד שהמדינה ביקשה להותירה על כנה.

טענות הצדדים:

לעמדת המדינה, הנאשם פגע במעשיו בערכים מוגנים של שמירה על שלום הציבור ובריאותו. כמו כן, ציינה המדינה כי נגע הסמים הוא אחד ממחוללי הפשיעה. נסיבות ביצוע העבירות כללו תכנון, השקעת משאבים, פוטנציאל נזק טמון בגידול, נפיצות עבירת הגידול, כמות הסמים וסוגיהם, ועל כן לגישת המדינה מידת הפגיעה אינה מבוטלת. משכך, טענה כי יש להשאיר את ההרשעה על כנה ולקבוע מתחם של 24-10 חודשי מאסר בפועל, בצירוף ענישה נלווית.

מנגד, הנאשם טען כי מקרהו נופל לפתחם של אותם מקרים חריגים בהם יש מקום להורות על ביטול הרשעה. במסגרת עבודתו נותן הנאשם שירות לבסיסי חיל האוויר ולמפעלים בתחום הביטחון והרשעתו עלולה להוביל לאובדן מקום עבודתו. הנאשם חסר עבר פלילי, נטל אחריות מלאה והביע חרטה על מעשיו. צוין כי הנאשם נפצע בתאונת עבודה ב-2015 והוכר כנכה בשיעור 40%, ולאחר תהליך שיקום וניסיון טיפול אופיאטי כושל, החל בטיפול בקנבוס רפואי במרשם. עם הזמן נזקק הנאשם לכמויות גדולות יותר כדי להקל על כאבו, וכדי לא לרכוש "סמי רחוב", גידל את הסם בביתו. כיום ויתר הנאשם על השימוש בקנבוס רפואי שקיבל ברישיון, עבר הליך שיקומי משמעותי, ואף "הפך למטיף" נגד השימוש בסמים. יתרה מזאת, הנאשם שירת שירות צבאי מלא ושירות מילואים מלא, הוא תושב עוטף עזה, ובמסגרת עבודתו כיום עוסק בשיקום בסיסים צבאיים שנפגעו לאחר 7.10.2023. בנוסף, שירות המבחן המליץ על ביטול ההרשעה.

דיון והכרעה:

בית המשפט דן בשאלת ביטול הרשעתו של הנאשם בהתאם להלכת כתב, הקובעת שני תנאים מצטברים לביטול הרשעה: (1) על ההרשעה לפגוע פגיעה חמורה בשיקום הנאשם; (2) סוג העבירה מאפשר לוותר בנסיבות המקרה המסוים על ההרשעה, מבלי לפגוע באופן מהותי בשיקולי הענישה האחרים.

בית המשפט סקר פסיקה ענפה בנושא עבירות סמים, וציין כי קיים מנעד רחב בענישה בתחום הסמים וביישום הלכת כתב. משכך, קבע בית המשפט כי בנסיבות מסוימות, גם בעבירות של גידול והחזקת סמים ניתן לסיים הליך בביטול הרשעה. באשר לתנאי השני, בית המשפט בחן את הנסיבות האישיות של הנאשם, התרשם מההליך השיקומי שעבר, מלקיחת האחריות המלאה על מעשיו, מהבעת החרטה, ומהשתתפותו בטיפול קבוצתי. כמו כן, בית המשפט נתן משקל לעובדה שבגילו של הנאשם (52), מציאת עבודה חלופית תהיה קשה ומורכבת. על כן, ולאחר שקילת כל הנסיבות, קבע בית המשפט כי האיזון בין האינטרס הציבורי בהרתעת היחיד והרבים, כמו גם הוקעת עבירות סמים, לבין אינטרס הנאשם ונסיבותיו הייחודיות – מצדיק את ביטול ההרשעה.

סיכום:

בית המשפט הורה על ביטול הרשעת הנאשם, והשית על הנאשם:

  • 5,000 ₪ התחייבות למשך שנה, שלא יעבור כל עבירה על פקודת הסמים.
  • תשלום פיצוי בסך 5,000 ₪ לעמותת אל-סם.
  • ביצוע 340 שעות שירות לתועלת הציבור בהתאם לתוכנית אותה יגבש שירות המבחן.
  • עמידת הנאשם בפיקוח שירות המבחן למשך שנה.
  • 6 חודשי פסילה על תנאי מקבלת או החזקת רישיון נהיגה, בכפוף לכך שבמשך שנה לא יעבור עבירה על פקודת הסמים.

ניתן היום, ד' אייר תשפ"ד, 12 מאי 2024, במעמד הצדדים.

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: