ביהמ"ש העניק לגרוש מחצית משווי דירתה של גרושתו במסגרת הליך שיוך על אף שאינו חבר קיבוץ

בבית משפט לענייני משפחה בבאר שבע בפני כב' השופט אלון גביזון, סגן נשיאה. תמ"ש 4679/02/12 פלונית נ' אלמוני.
הרקע
פלונית ואלמוני נישאו בנישואין אזרחיים והתגרשו לאחר חמש שנים. לפלונית בת מנישואין קודמים ולבני הזוג שני ילדים משותפים. בני הזוג התגוררו בקיבוץ עד לגירושיהם, כאשר פלונית הינה חברת קיבוץ ואלמוני איננו חבר קיבוץ. אי לכך, שכרה של פלונית הופקד לחשבון הקיבוץ והיא קיבלה תקציב חודשי, ואילו שכרו של אלמוני הועבר לחשבון הבנק המשותף של בני הזוג.
לצורך קביעת אופן חלוקת הזכויות הכלכליות של הצדדים אשר נצברו במהלך נישואיהם, מונה ע"י ביהמ"ש מומחה, אשר ערך חישוב לפי שתי חלופות: עפ"י החלופה הראשונה, חישוב ערך הזכויות ייעשה עפ"י ערכן הנוכחי, ועפ"י החלופה השנייה, החישוב ייעשה על בסיס מימוש הזכויות וקבלתן הלכה למעשה.
דיון והכרעה
הזכויות והחובות לגביהם נדרשת הכרעה בנוגע לאופן החלוקה הם דירה בקיבוץ הרשומה על שם פלונית, זכויות סוציאליות על שם כל אחד מבני הזוג, חשבונות בנק, שווי חברה בבעלות אלמוני, רכבים וזכויות פלונית מכוח היותה חברת קיבוץ (לרבות הזכות לשיוך דירה).
ביהמ"ש קבע כי איזון המשאבים ייעשה עפ"י כל מקרה ונסיבותיו, כאשר במקרה זה ראוי שחלוקת הזכויות הסוציאליות תיעשה עפ"י החלופה השנייה, עפ"י מועדי גמילת הזכויות.
ביהמ"ש קבע, בין היתר, כי אלמוני לא הוכיח את היקפן והיקף זכאותו בזכויות הסוציאליות של פלונית הנובעות מחברותה בקיבוץ ולכן אין חלוקה בעניין זכויות אלה. עם זאת, קבע ביהמ"ש כי אלמוני זכאי למחצית מהכספים שנצברו בקרן הפנסיה של פלונית כחברת קיבוץ בגין העסקתה במשך תקופת הנישואין וכן שפלונית זכאית למחצית הכספים שנצברו בקרן הפנסיה של אלמוני בתקופה זו.
ביהמ"ש קבע כי שווי הדירה על שם פלונית יחולק שווה בשווה בין בני הזוג, חרף העובדה שהיא רשומה על שמה של פלונית בלבד.
לעיין הזכויות בדירה שיועדה לפלונית במסגרת הליך שיוכי הדירות בקיבוץ, אשר טרם הושלם, קבע ביהמ"ש כי מדובר בזכות כלכלית שהתגבשה במשך חיי הנישואין ולכן יש לחלקה בין בני הזוג בהתאם לחוק יחסי ממון, בלי קשר לעובדה שאלמוני אינו חבר קיבוץ. מועד גיבוש הזכות נקבע עפ"י מועד קבלת ההחלטה באסיפה הכללית בנוגע לשיוך הדירות ולכן מדובר בזכות ברת חלוקה ולא בזכות שהתגבשה בשל חברותה של פלונית בקיבוץ לפני תקופת הנישואין.
ביהמ"ש מציין כי העובדה שאלמוני אינו חבר קיבוץ והגורם לכך אינם רלוונטיים לשאלת הזכויות בדירה.
ביהמ"ש הוסיף כי שני בני הזוג נהנו מהנאות או הטבות כלכליות בשל כך שאלמוני לא היה חבר קיבוץ ולכן אין למנוע מאלמוני זכויות בדירה לאחר השלמת הליך השיוך.
סיכום
ביהמ"ש קבע את אופן חלוקת הרכוש והזכויות הכלכליות בין בני הזוג, וקבע, בין היתר, כי אלמוני זכאי למחצית שווי זכות פלונית בדירה בקיבוץ ברגע שיושלם הליך השיוך, וזאת על אף שאינו חבר קיבוץ.
ניתן ביום: ט' בשבט תשע"ו, 19 בינואר 2016, בהעדר הצדדים.

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: