בקשה לאישור תביעה כנגד אגרת פינוי אשפה כתביעה ייצוגית נגד מועצת עיריית מעלה אדומים – נדחתה, שכן בית המשפט המינהלי איננו מוסמך לדון החלטות של רשויות ביהודה ושומרון

בבית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים לפני כב' השופט ד"ר יגאל מרזל. ת"צ 27643-06-11 מילר נ' עיריית מעלה אדומים
הרקע

לבית המשפט בירושליים, כבית-משפט לעניינים מינהליים, הוגשה בקשה לאישור תובענה מינהלית כייצוגית נגד עיריית מעלה אדומים, שהיא מועצה מקומית הפועלת מכוח סמכותו של המפקד הצבאי באיזור. המשיבה הגישה בקשה לדחייתה של הבקשה לאישור על הסף מפאת חוסר סמכות והיעדר "עילה ייצוגית".

דיון והכרעה

המשיבה היא מועצה מקומית הפועלת באיזור ומכוח סמכותו של המפקד הצבאי באיזור. אלא שכבר נקבע במספר פסקי דין של בית-משפט זה לאורך השנים שתחולתו של חוק בתי משפט לעניינים מינהליים היא תחולה "טריטוריאלית". זו גם עמדת היועץ המשפטי לממשלה. בהתאם לכך, נקבע בפסיקה זו שהחוק אינו מסמיך את בית המשפט לעניינים מינהליים לברר עתירות שעניינן החלטות של רשויות הפועלות באיזור ומכוח סמכותו של המפקד הצבאי. לאור פסיקה רבת שנים ועקבית זו, יש לקבוע כי בית-משפט זה נעדר סמכות לדון בעניין זה.

סמכותו של בית המשפט לעניינים מינהליים לדון בתובענה מינהלית כאמור בסעיף 5(ב)(2) לחוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו-2006" תחת הכותרת "הגשת בקשה לאישור תובענה ייצוגית" נקבע כי "בקשה לאישור נגד רשות בתביעה שעילתה החלטה של הרשות ושהסעד המבוקש בה הוא פיצויים או השבה, לרבות השבת סכומים שגבתה הרשות כמס, אגרה או תשלום חובה אחר, תוגש לבית-משפט לענינים מינהליים; בסעיף קטן זה, 'החלטה של רשות' כהגדרתה בסעיף 2 לחוק בתי משפט לענינים מינהליים". סעיף זה משלים לכאורה את המעגל שהתוויתו החלה בתוספת השלישית של חוק בתי משפט לעניינים מינהליים בקובעו כי בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד "רשות" תהא בבית המשפט לעניינים מינהליים.

סיכום

מסקנת היעדר הסמכות נובעת לא רק מחוק בתי משפט לעניינים מינהליים אלא גם דרך ההפניה מחוק תובענות ייצוגיות. בימ"ש לעניינים מינהליים דחה על הסף את הבקשה לאישור תובענה מינהלית ייצוגית נגד עירית מעלה אדומים בקובעו, כי חוק בתי המשפט לעניינים מינהליים אינו מסמיך את בית המשפט לעניינים מינהליים לברר עתירות שעניינן החלטות של רשויות הפועלות באיזור.

בנסיבות העניין הכוללות ונוכח ראשוניות השאלה שהועלתה לבירור, לא יעשה צו להוצאות וכל צד ישא בהוצאותיו.

 
ניתן ב- כ"ו באדר תשע"ב, 20 במרץ 2012, בהעדר הצדדים.

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: