האם רשאית ועדת רישוי עסקים לדחות מתן רישיון עסק, מתוך שיקולים של שמירה על חזות העיר

עתמ 000336/08 זעאתרה אקספרס בע''מ נ' דוד עמר - ראש העיר נשר וועדת רישוי עסקים – נשר

 

חברת זעאתרה אקספרס בע"מ (להלן:"זעאתרה") הגישה לעיריית נשר בקשה לקבלת רישיון עסק, בה תואר בית העסק כ"מגרש חלקי חילוף משומשים, קנייה ומכירת רכבים לאחר תאונה, מכירת חלקים משומשים".

בעקבות כך הפנתה עיריית נשר את זעאתרה למשטרת ישראל לשם קבלת אישור המשטרה, כנדרש. משטרת ישראל דחתה את הבקשה ועל כן עיריית נשר דחתה אף היא את הבקשה.

לימים משכה המשטרה את סירובה למתן הרישיון והעניין עבר להכרעת וועדת רישוי עסקים, שקבעה כי על זעאתרה לטפל בשלושה עניינים לשם קבלת הרישיון:

הקמת קיר בגובה 2.5. מ' + 1 מ' דקורטיבי.

תוגש המלצתם של מהנדס העיר ושל אדריכל הנוף, מר דווירי, אשר יבדקו את טובת חזות העיר, ובהתאם זעאתרה תתחייב לבצע כל עבודה שתומלץ.

וכן זעאתרה תגיש תכנית שתכלול הסדרי תנועה וקירוי בסדר גודל של עד 700 מ"ר לאחסון.

 

טענות זעאתרה:

 

בראש ובראשונה טוענת זעאתרה, כי אין למנוע ממנה קבלת רישיון משיקולים של פגיעה בחזות העיר.

על המגרש חלה תוכנית בניין עיר, לפיה מותר להשתמש במגרש לשם מלאכה, סדנאות, מחסנים, מוסכים, בתי עסק וכן משרדים בתנאים מיוחדים. ועל כן היא עומדת בתנאי שימוש אלו.

כמו כן באזור ישנם מספר לא מבוטל של בתי עסק בהם אין קירוי, כך שתמוהה דרישת העירייה ממנה לקירוי.

מהנדס העיר הסכים לחלופה שתבטל את הצורך בקירוי, ולפיכך זעאתרה הסכימה לחלופה, אך המשיבים חזרו בהם מהצעתם בחוסר תום לב וממניעים פסולים וזרים.

 

טענות המשיבים:

 

זעאתרה לא עמדה בהחלטת וועדת הרישוי ועל כן אין להעניק לה רישיון עסק. וכן כל דרישותיה של הוועדה לשם קבלת הרישיון הינן סבירות, אשר מטרתן שמירה על איכות הסביבה ושמירה מפני מפגעים ומטרדים.

כמו כן פקודת העיריות מסמיכה את העירייה לפעול למען שמירה על חזות העיר ועל כן היא רשאית להציב תנאים אלה למתן רישיון עסק.

זעאתרה נעדרת תום לב ונגועה בחוסר ניקיון כפיים, בכך שהיא העלימה עובדות רלוונטיות ומשום שחזרה בה מהסכמתה למלא אחר כל התנאים הכלולים בהחלטת וועדת הרישוי.

בנוסף טוענים המשיבים כי הלכה היא שבית המשפט לא יחליף את שיקול הדעת של הרשות.

 

כבוד השופט א. קיסרי פסק כי:

 

במקרה שלפנינו המשיבים אינם יכולים להתנות את קבלת הרישיון, בהסתמכם על חזונם התכנוני של פרנסי העיר. על כן אם תרצה העירייה לשפר את פני העיר עליה לפעול במסגרת ההליכים לפי חוק התכנון והבנייה ולשנות את תכנית המתאר של האזור.

על כן סירוב להעניק רישיון עסק, באמתלה כי העירייה מעוניינת לשפר את חזות העיר אינה מידתית ועל כן אינה עומדת בתנאים של פסקת ההגבלה בחוק יסוד חופש העיסוק, ועל כן אין לקבלה.

לעניין טענת המשיבים לפיה לעירייה סמכות לפעול למען שמירה על חזות העיר, פסק בית המשפט כי הסמכות נתונה לעירייה ולא למשיבים וכן אין זה אומר שהיא יכולה להגביל את חופש העיסוק.

לא עולה כי המשיבים שקלו את מכלול השיקולים הרלוונטיים וכן את הפגיעה בחופש העיסוק של זעאתרה, כמצווה עליהם בסעיף 5 לחוק יסוד חופש העיסוק.

באשר לטענות חוסר תום הלב והעדר ניקיון כפיים אשר הוטחו על ידי המשיבים בזעאתרה, מחד עקב העלמת המסמכים וכן אי ציון העובדה כי הסכימה לדרישות הגידור והקירוי וחזרה בה, פסק בית המשפט כי, אין על טענות אלו להתקבל, משום שהתנאים שהוצבו בפני זעאתרה הוצבו ללא סמכות המשיבים וכן המשיבים דחקו, ללא סמכות, את זעאתרה להסכים לתנאים.

השופט קיסרי פסק כי בית המשפט יכול במקרה זה להתערב בשיקול הדעת של הרשות המנהלית, זאת משום ששיקול הדעת הופעל על ידי ממלאי תפקידים בעירייה, אשר פעלו ללא סמכות ועל כן רשאי בית המשפט להתערב בשיקולים אלו.

לאור האמור לעיל, בית המשפט מקבל את העתירה ומורה למשיבים להעניק לזעאתרה רישיון עסק, תוך הצבת התנאים הבאים: קבלת אישור הוועדה המקומית לתכנון ובניה להסדרי תנועה וכן, במידה והמשטרה תדרוש, לגדר את המגרש.

כמו כן חייב בית המשפט את המשיבים בהוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך של 25,000 ₪ בצירוף מע"מ.

ניתן ביום 10/06/2008.

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: