מספר בעלי תפקידים לשעבר במועצת חריש-קציר, וביניהם ראש המועצה לשעבר, נאשמים בהפעלת אתרים לא חוקיים לסילוק פסולת בעת כהונתם

בבית משפט השלום בחדרה בפני כב' השופט אהוד קפלן. ת"פ 13353-04-09 מדינת ישראל - משרד להגנת הסביבה נ' מועצה מקומית קציר-חריש ואח'
הרקע
המדובר הוא באישום שהוגש נגד מועצה מקומית קציר-חריש, בטענה כי במשך השנים 2003-2006 היא הפעילה אתרים לא חוקיים לסילוק פסולת. בכתב האישום נכללו בעלי תפקידים במועצה באותם שנים: יעקב אמור - ראש המועצה, שלום ג'מלי - תברואן המועצה, אריה בן מיכאל - מנהל התחזוקה במועצה.
האתרים היו בשטחים הסמוכים ליישובים חריש וקציר, והם פעלו ללא אישורים של רשויות התכנון ושל המשרד לאיכות הסביבה.
הטענות בכתב האישום הן, כי הנאשמים לא נקטו באמצעים הדרושים למניעת זיהום אוויר וריח בלתי סבירים מהאתרים, ובכלל זאת לא מנעו בעירה של פסולת, לא דאגו לכיסוי מהודק של כל הפסולת, לא התקינו שערים בכניסה ועוד. ההפרות המיוחסת לנאשמים כוללות הפרת חוקים ותקנות למניעת מפגעים, הפרת חוקים ותקנות רישוי עסקים, והפרת חוקי לשמירת הניקיון.
לתביעה צורפו ראיות רבות בנוגע להפעלת האתרים, בהן, תיעוד הפסולת באתרים במועדים שונים בתקופה הרלוונטית, תצלומים, תצלומי אוויר, התראות וצווים מהמשרד להגנת הסביבה, פרוטוקול שימוע, ועדויות נוספות. וכן צורפו תיעודים לכך שבמהלך התקופה הרלוונטית, פרצו באתרים שריפות, ועל אף שנתקבלו התראות מהמשרד לאיכות הסביבה, לא פעלו הנאשמים להסרת המחדלים.
הנאשמים מצידם טענו, כי העבירות בוצעו עקב מצוקה כלכלית של המועצה.
 
דיון והכרעה
בית המשפט סבר, כי הראיות מראות בבירור כי אתרי פסולת הוקמו ותופעלו בידי המועצה, ושאר הנאשמים היו מודעים להתנהלות הבלתי תקינה והיו אחראים במסגרת תפקידיהם למצב העגום של האתרים, ובכלל זאת לשריפות החוזרות ונישנות שפרצו באתרים.
לאור זאת בית המשפט מצא כי הנאשמים נמצאו אחראים לכלל העבירות שיוחסו להם, והוסיף כי הם לא קיימו כמעט אף אחד מהדרישות שקובע הדין ביחס לניהול אתרי פסולת.
בית המשפט דחה את טענת ההגנה בדבר המצוקה הכלכלית של המועצה, וקבע כי מצוקה כלכלית של רשות מקומית אינה תירוץ להפרה שיטתית ובוטה של החוק, ואינה מהווה עילה לפטור את הנאשמים מאחריות למעשיה.
 
סיכום:
אשמתם של הנאשמים הוכחה מעבר לכל ספק סביר, ובית המשפט הרשיע כל אחד מהם בעבירות שיוחסו לו, אך בגזירת העונשים, בית המשפט סבר, כי יש להתחשב בנסיבות המיוחדות של כל אחד ואחד מן הנאשמים, ועל כן גזר כדלהלן:
לגבי המועצה נקבע, כי היא תשלם קנס של 5000 שקלים חדשים.
יעקב אמור, ראש המועצה לשעבר, נדרש לשלם קנס של 10,000 שקלים חדשים, או 3 חודשי מאסר תחתיו, שלום ג'מלי, תברואן המועצה לשעבר, נדרש לשלם קנס של 2,000 שקלים חדשים, או 2 חודשי מאסר תחתיו, ואריה בן מיכאל, מנהל התחזוקה במועצה לשעבר, נדרש לשלם קנס של 500 שקלים חדשים, או 5 ימי מאסר תחתיו. כאשר בנוסף, נדרשו השלושה לחתום על התחייבות כספית בסך 20,000 שקלים חדשים, להימנע במשך 3 שנים, מלעבור עבירה על סעיפים בהם הורשעו.
 
ניתן והודע ב- ל' אדר א תשע"א, 06 מרץ 2011, במעמד הנוכחים.
 
לאתר מועצה מקומית קציר - חריש

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: