נדחתה עתירתה של עתיד - רשת חינוך ובתי ספר להורות על ביטול מכרז להפעלת בית ספר "גאון הירדן" אשר בתחום המועצה האזורית עמק המעיינות

בבית המשפט המחוזי בנצרת בפני כב' השופט יצחק כהן סגן הנשיא עת"מ (נצ') 26752-04-12 עתיד- רשת חינוך ובתי ספר בע"מ נ' מועצה אזורית עמק המעינות
הרקע

המועצה האזורית עמק המעיינות פרסמה מכרז להפעלת בית ספר "גאון הירדן" בתחומה. בחודש מרץ 2012 הוכרזה דרכא בתי ספר כזוכה במכרז, כאשר 2 ההצעות האחרות נפסלו לאחר שנמצא כי הן אינן עומדות בתנאי סף של המכרז – היות המציע מוסד ציבורי. עוד נקבע, כי אין לפסול את הצעת דרכא בשל הפגמים שנתגלו בערבות הבנקאית שלה, ובין היתר, בעוד שעל פי המכרז, על הערבות להיות בתוקף לתקופה של 90 ימים מהתאריך האחרון להגשת ההצעות במכרז, קרי – יום 30.5.12, דרכא צירפה כתב ערבות בתוקף עד ליום 1.6.12.

על הכרזה זו הוגשה העתירה שלפנינו, על ידי עתיד – רשת חינוך ובתי ספר, אשר הצעתה נפסלה כאמור, כשפיה טענה כפולה: ראשית, כי הפגמים בערבות הבנקאית חייבו פסילת הצעתה של דרכא על הסף, וזאת לאור הכלל, כי גם ערבות מיטיבה יש בה כדי לפסול הצעה במכרז; ושנית, כי הפגמים שנתגלו בהצעתה לא חייבו את פסילת ההצעה.

המועצה האזורית טענה מנגד, כי חל שיהוי בהגשת העתירה, כך שכבר נוצר "מעשה עשוי", מה גם שמאזן הנוחות נוטה לכיוון המועצה, שכן כל שינוי במצב הקיים עלול לגרום לשיבוש בפתיחת שנת הלימודים. לגופו של עניין, טענה המועצה, כי החריגה של דרכא מתקופת הערבות הייתה בתוספת יומיים, ככל כנראה כתוצאה מחישוב של שלושה חודשים במקום של 90 ימים.

דיון והכרעה

לעניין השיהוי, הבהיר בית המשפט, כי לשון תקנה 4 לתקנות בתי משפט לעניינים מנהליים (סדרי דין) מחמירה בקביעה, כי גם עתירה שהוגשה במסגרת הזמן עשויה ללקות בשיהוי, לפי העניין והנסיבות. ואף הפסיקה קובעת, כי יש להפעיל שיקול דעת משפטי בעניין של שיהוי ויש לבחון 3 יסודות עיקריים: שיהוי סובייקטיבי, אובייקטיבי, וחומרת הפגיעה בשלטון החוק. אף מהספרות המשפטית נלמד כי טענת השיהוי תוכרע על פי האיזון בין היסודות הנ"ל ויילקחו בחשבון במיוחד אינטרס שמירת החוק.

העתירה דנן אמנם הוגשה במסגרת הזמן המותר, אך לוקה בשיהוי שכן ידוע היה לעותרת, כי בית הספר צריך היה להתחיל לפעול במרץ 2012 וכי הזוכה פעלה ופועלת בכדי להפעיל את בית הספר, ולפיכך מצב הדברים נוטה לעבר היות המעשה עשוי.

לעניין הפגמים בערבות הבנקאית, אכן הכלל הוא כי פגמים בערבות הבנקאית יגרמו לפסילת ההצעה וכי רק חריג שבחריגים יגרמו להצעה לא להיפסל וזאת כאשר אופי הפגם הוא טכני ברור וגלוי, כגון טעות קולמוס או טעות בלתי משמעותית של חישוב, וכאשר הפגמים אינם מסכלים את מטרת הערבות ואף לא עומדים בסתירה לעיקרון השיוויון. ובמקרה דנן, סבר בית המשפט, כי הפגם בערבות הבנקאית היה בתום לב ומהיסח הדעת ולא מתוך כוונה לזדון ואין בטעות או בתיקונה כדי להוות יתרון כלשהו למציע.

 
סיכום

בשקלול מידתי, ראוי ונכון, כאשר מחד, מדובר בפגמים טכניים בתום לב שלא הקנו יתרון לזוכה ולא פגעו בערך השיוויון והתחרות ההוגנת, והצעת הזוכה הינה גם הזולה יותר, ומאידך, אנו עומדים בפני מעשה עשוי, שיהוי מהותי, ועוד, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת המכרזים, ודין העתירה להידחות. בנוסף, חויבה העותרת לשאת בהוצאות המועצה האזורית ודרכא בסכום של 15,000 ₪ לכל אחת.

 
ניתן ב- כד' באייר תשע"ב, 16 במאי 2012, בהעדר הצדדים.
 

לאתר מועצה אזורית עמק המעיינות

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: