ניהול מערכת אספקת מים בישוב בקופה סגורה

חוות דעת מטעם המשרד

נתבקשנו לחוות דעתנו בשאלה האם גביית חיובי המים, ע"פ תעריף רשות המים, באגודה שיתופית המשמשת כספק מים, צריך שתתבצע באמצעות חשבון נפרד מחשבונות הגבייה האחרים של היישוב ("קופה סגורה") אם לאו, ולהלן חוות דעתנו:

    רקע 

1.            עיון בסעיף 5 (ג) לכללי המים (תעריפי מים שמספקים ספקים מקומיים) תשנ"ד-1994 להלן "כללי המים ספקים מקומיים" מגלה כי כללי המים ספקים מקומיים מחייבים ספק מקומי, כהגדרתו בסעיף 1 לכללים, לנהל חשבון בנק נפרד אשר ישמש להפקדת כספים בעבור כל מ"ק מים שסופקו ע"י הספק לכל השימושים למעט מים לחקלאות, בתי חולים ובתי מרחץ. הפקדת הכספים לחשבון תתבצע בשיעור של 2.025 ₪ עבור כל מ"ק בכל רבעון. חשבון נפרד זה ייועד לשמש להשקעות למטרת שיקום, חידוש ופיתוח מערכות מים או ביוב בתחומו.

 

 כך לשון סעיף 5(ג) לכללי המים ספקים מקומיים:

 

" (ג) ספק מקומי שלא חלות עליו הוראות סעיף 6א לחוק תאגידי מים וביוב ומועצה   מקומית תעשייתית, יעביר בעד מים שסיפק, לרבות לצריכה עצמית, בתום כל רבעון, סכום של 1.897 שקלים חדשים, והחל בשנת 2011 – 2.025 שקלים חדשים למ"ק לכל המטרות והשימושים, למעט חקלאות, בתי חולים ובתי מרחץ, לחשבון בנק נפרד שבבעלותו, שישמש בעד השקעות למטרת שיקום, חידוש ופיתוח מערכות מים או ביוב בתחומו; ספק מקומי כאמור, לא יעשה כל שימוש בכספים כאמור שלא למטרה שנועדו לה, לא ישעבד או ימחה כספים אלה ולא ייתן זכות קיזוז לגביהם, אלא אם כן השעבוד, ההמחאה או זכות הקיזוז משמשים למטרה שנועדו לה הכספים שהפקיד בחשבונו.

(ד) אין בגביית תשלומים בעבור הקרן לפי סעיף זה כדי לבטל תשלומים אחרים בעבור שירותי מים או ביוב שאותם גובה הספק המקומי כדין לפי חוקי עזר.

 
 

(ה) ספק מקומי הגובה תשלומים בעד שירותי מים או ביוב לפי חוקי עזר יעביר את הכספים שגבה לחשבון נפרד ויחולו לגבי ניהול הכספים בחשבון הוראות סעיף קטן (ג)."
 

2.            הגדרת ספק מקומי בכללי המים ספקים מקומיים כוללת בחובה אגודה שיתופית המספקת מים לצרכניה ולכן כללים אלו יחולו בענייננו. ראה לעניין זה הגדרת "ספק מים" בסעיף ההגדרות לכללי המים ספקים מקומיים:

   "ספק מקומי" – עיריה, מועצה מקומית לרבות מועצה אזורית, ועד מקומי, איגוד ערים,   תאגיד או אגודה שיתופית המספקת מים לצרכניה, לרבות מי שפועל בתחומה, כולו או חלקו, לעניין הספקת מים, ומעט חברה;" 
 

3.       בענייננו, נופלת האגודה בגדרי הסעיף מאחר ולא תחולנה עליה הוראות סעיף 6א לחוק תאגידי מים וביוב שכן המדובר כאמור באגודה שיתופית אשר אינה מחויבת בהקמת תאגיד מים.

 

4.            עוד יצוין כי ספק מקומי הגובה תשלומים בעבור שירותי מים או ביוב לפי חוק עזר יעביר את כל כספי הגבייה לחשבון נפרד אשר ינוהל כאמור בסעיף 5(א) הנזכר לעיל.

ראה לעניין זה הוראות סעיף 5(ה) לכללי המים ספקים מקומיים:

"ספק מקומי הגובה תשלומים בעד שירותי מים או ביוב לפי חוקי עזר יעביר את הכספים שגבה לחשבון נפרד ויחולו לגבי ניהול הכספים בחשבון הוראות סעיף קטן (ג)."

 

5.            אולם, מאחר והאגודה אינה מבצעת את גביית המים על פי חוק עזר או מכוחו, הוראה זו לא תחול בענייננו.

 
     דיון

6.            כאמור, עם החלת "חוק תאגידי המים" חלה חובה על העיריות והמועצות המקומיות ובמקרים מסוימים על איגודי ערים אך לא על מועצות אזוריות, להקים תאגידי מים אשר יעסקו באספקת מים ובגבית התשלום בעבורם, להקים תשתיות מים חדשות, לטפל בתשתיות הקיימות וכן לטפל במערכות הביוב. הוראות אלו לא יחולו בענייננו. 

7.            לפיכך, ובהעדר הוראות חוק נוספות המחייבות ניהול חשבון נפרד לאגודה חקלאית המשמשת כספק מים, נראה כי לא מוטלת על האגודה חובה לנהל "קופה סגורה" במכירת המים ובגביית הכספים. 

8.            עם זאת, בהתאם להוראות סעיף 5 ל"כללי המים ספקים מקומיים" חלה על האגודה חובה להפריש לחשבון נפרד סך של 2.025 ₪ מכל מכירת מ"ק לצרכניה אשר אינם למטרת חקלאות, בתי חולים או בית מרחץ. קופה זו תשמש להשקעות למטרת שיקום, חידוש ופיתוח מערכות מים או ביוב בתחום האגודה.

מסקנות

9.            על האגודה לא חלה חובה לנהל את אספק המים באמצעות חשבון נפרד.  

10.         עם זאת, חלה על האגודה חובה להפריש לחשבון נפרד סך של 2.025 ₪ מכל מכירת מ"ק לצרכניה אשר אינם למטרת חקלאות, בתי חולים או בית מרחץ. קופה זו תשמש להשקעות למטרת שיקום, חידוש ופיתוח מערכות מים או ביוב בתחום האגודה.

יצירת קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם: